6 weken zwanger

Geniet!

6 weken zwanger alweer, wat gaat het toch snel! Als dit de tweede of volgende zwangerschap is, zal deze helemaal voorbij vliegen. Wanneer je voor de eerste keer zwanger bent, zul je alles heel bewust meemaken. De hele zwangerschap is nieuw, van week 1 tot de laatste week. Misschien houd je wel een dagboekje bij, heel erg leuk om na de bevalling een keertje terug te lezen. Bij een volgende zwangerschap ben je druk met je andere kindje (s). Deze zwangerschap zal als een roes aan je voorbij gaan. Probeer daarom al vanaf de eerste week van je zwangerschap momentjes te plannen om even stil te staan bij de baby in je buik. Even bewust stil staan bij het bijzondere gebeuren in je buik, wat gebeurd er ook al weer in deze zesde week? Misschien is een dagboekje bijhouden in de volgende zwangerschap(pen) wel een goede tip, zo dwing je jezelf als het ware om even stil te staan bij de perikelen in jouw buik.

Een heel belangrijk moment

Jouw baby is in week 6 van de zwangerschap al weer een stuk groter dan in week 5. In de zesde week is het kindje tussen de 4 en 5 mm lang, gemeten van de kruin tot aan de hielen.

Nu is een belangrijke periode voor de ontwikkeling van de baby. Hij of zij is in deze week tot ongeveer week 8 van de zwangerschap het meest gevoelig voor factoren die de ontwikkeling kunnen verstoren.

Het hoofdje, de ogen, de oren en de nek van het kindje worden deze week gevormd. Het hartje zal in week 6 beginnen met kloppen. Een hele mooie ontwikkeling, in zo’n vroeg stadium. In de zesde week zal het hartje nog geen bloed rondpompen, maar de start is gemaakt.

Kleding kan al strakker zitten

Jouw lichaam is hard aan het werk. De kans is dan ook groot dat je je echt al zwanger voelt. Je moet veel plassen en je borsten zijn groter en heel gevoelig. Maak je geen zorgen om de minder leuke kwalen zoals misselijkheid en braken. Het is erg vervelend, maar deze kwaaltjes verdwijnen meestal na 12 tot 15 weken zwangerschap. Maak je zeker geen zorgen als je helemaal geen klachten hebt, het komt vaak voor dat vrouwen die zes weken zwanger zijn helemaal niets merken.

Waarschijnlijk zie je zelf al dat je iets uit begint te dijen, je kleding zit wat strakker, je hebt striemen van je ondergoed. Een ander zal dit niet zien en merken.

Regelen

In de zesde week van de zwangerschap is het tijd om de verloskundige te bellen. Je hoeft niet direct langs te komen, maar de verloskundige zal je tussen de 10 en 12 weken willen zien. Door in de zesde week al te bellen, weet je zeker dat je rond week 12 langs kan komen. Je zult merken dat er in één keer heel veel vrouwen zwanger zijn en dat de verloskundige praktijk altijd druk is.

Niet alle verloskundige kunnen direct een echo maken, je zal dan doorverwezen worden om een termijnecho te laten maken. Ga er daarom niet direct vanuit dat je bij je eerste bezoek een echo zult hebben, op deze manier voorkom je een teleurstelling.

Week 6 is ook een goed moment om je vast in te schrijven voor kraamzorg. Er is een groot te kort aan kraamzorg, dus hoe sneller hoe beter. Uiteraard kun je in week 4 van de zwangerschap, zodra zeker weet dat je zwanger bent, al vast bellen. Zodat je boven aan de wachtlijst zult staan.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 7.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.