10 weken zwanger

Piek

Wanneer je 10 weken zwanger bent zal  je het meeste last hebben van kwaaltjes. In de tiende week is het HCG hormoon op het hoogste niveau. Probeer toch te blijven genieten van je zwangerschap, het is zo bijzonder wat er allemaal in je lijf veranderd! Verwen jezelf, of laat je verwennen. Bijvoorbeeld een massage, een gezichtsbehandeling, pedicure, manicure of gewoon een romantisch avondje met je partner.

Jij merkt dat er heel veel veranderd in je lichaam, jouw partner kan zich daardoor soms een beetje buitengesloten voelen. Schenk wat extra aandacht aan hem of haar en probeer uit te leggen wat je voelt. En een romantisch avondje met je lief is uiteraard altijd goed voor jullie relatie. Ook al ben je pas 10 weken zwanger, er gaat zo veel veranderen voor jullie samen. Blijf energie steken in jullie beiden, immers jullie zijn ook met twee begonnen. Wees niet bang om intiem te zijn, het kindje zal echt niets merken van een flinke vrijpartij. Hoogstens dat jij zelf wat meer ontspannen zult zijn!

Een belangrijke week!

Na 10 weken zwangerschap is je kindje helemaal compleet. Het is nu ongeveer 4 tot 4,5 cm lang en weegt ongeveer 5 gram. Nog steeds heel klein, maar in week 10 van je zwangerschap zit alles erop en er aan. Er kan zelfs al wat (dons)haar aanwezig zijn op het hoofdje. Nu hoeft je baby alleen nog maar te groeien.

Aan het eind van de tiende week is de placenta, ook wel moederkoek, helemaal klaar. Via de navelstreng zal de baby de benodigde voeding binnenkrijgen van de placenta. De navelstreng bestaat uit drie bloedvaten, deze kunnen absoluut niet afgeknepen worden omdat ze beschermt worden door een soort gel. Jouw kindje kan rustig rondzwemmen in de baarmoeder.

De ogen van de baby zijn nu nog open, maar als je elf weken zwanger bent zullen deze dicht gaan en pas weer in week 25 open gaan. Het hoofd is nog steeds erg groot in vergelijking met zijn of haar lichaam, maar heeft nu ook oortjes. In week 10 hoort jouw kindje nog niets, maar daar komt snel verandering in.

Foliumzuur

Als je 10 weken zwanger bent kun je in principe stoppen met foliumzuur. De baby is helemaal klaar, het zenuwstelsel is aangelegd. Om het zekere voor het onzekere te nemen, wordt er geadviseerd om het foliumzuur door te blijven slikken. Als je wilt, kun je dit je hele zwangerschap blijven slikken. Of je nu wel of niet stopt, blijf aan je voeding denken. Gezond en gevarieerd.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 11.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.