8 weken zwanger

Een snelle ontwikkeling

Terugkijkend op de afgelopen weken van je zwangerschap zul je verbaasd zijn over de ontwikkeling die jouw kindje doormaakt. Als je acht weken zwanger bent, gaat deze ontwikkeling gewoon door. Jouw kindje is nu ongeveer 2 cm en er wordt nu hard gewerkt aan de geslachtsorganen. Al in de eerste week van de zwangerschap is bekend of het een jongetje of een meisje zal worden. In week 8 zullen de geslachtorgaantjes ook echt vorm gaan krijgen. Overigens kun je dit in week 8 op een echo niet zien, dit zul je pas kunnen zien in week 20.

De vingertjes van jouw kindje kun je al tellen. Deze zitten nog wel aan elkaar met een soort vliesjes. Het hartje van de baby klopt stevig en in het hartje zijn de aorta en de longslagaders al te onderscheiden.

De baby bestaat nu alleen nog uit kraakbeen, maar dit kraakbeen is wel het begin van zijn of haar skelet! Ook de hersens beginnen aan het eind van week 8 te werken. Er gebeurt heel veel in de baarmoeder en de baby is nu nog zo kwetsbaar. Zorg goed voor jezelf en je baby, je bent al 8 weken goed bezig! Omdat jij goed voor jezelf zorgt, zwemt je baby zorgeloos door de baarmoeder. Want die kleine is al flink aan het bewegen. Jammer dat je dat in de achtste week nog niet kan voelen.

Voorbereiden

Over ongeveer twee tot vier weken is het eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog. Tegenwoordig kun je ook naar de gynaecoloog als je geen medische problemen hebt. Deze keuze is aan jou. De specialist zal een aantal vragen aan je stellen. Het is raadzaam om nu al bij familie te informeren naar eventuele erfelijke ziekten. Dan kun je daar straks direct antwoord op geven en kan daar gelijk op ingespeeld worden.

Dikker door hormonen

Als je al eerder zwanger bent geweest is het mogelijk dat je in week 8 al goed ziet dat je zwanger bent. Immers, het is niet de eerste keer dat je lichaam zich voorbereid op een zwangerschap. Het dikker worden heeft nu meer te maken met het opzetten van de darmen dan met de baarmoeder. In de achtste week maak je nog steeds een hoop hCG hormoon aan, hierdoor zetten je darmen een beetje op. Door dit hormoon kan het ook zijn dat je last krijg van obstipatie. Probeer op je voeding te letten en drink veel water.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 9.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.