12 weken zwanger

De magische grens

Twaalf weken zwanger zijn wordt gezien als de magische grens. Zoals eerder verteld neemt de kans op een miskraam sterk af en heb je vaak al even naar het kloppende hartje mogen kijken. Bij twaalf weken is het voor veel stellen tijd om de omgeving in te lichten. Dit kan op veel originele manieren. Een gedichtje voor opa en oma, een afdruk van de echo in een lijstje of een stoer shirtje voor de grote broer of zus. Hoe dan ook, jullie nieuwtje zal een hoop blijdschap brengen in de omgeving.

Wanneer je in of na de 12de zwangerschapsweek je omgeving op de hoogte brengt: vergeet je werkgever niet. Die kan dan vast kunnen gaan nadenken hoe jouw verlof, wat rond de week 34 van de zwangerschap al kan beginnen, opgevuld kan worden. Bij de termijnecho is de vermoedelijke bevallingsdatum bepaald. Deze kun je zelf ook narekenen door 40 weken door te tellen na de laatste menstruatie.

De zwangerschap begint nu echt vormen aan te nemen, waar het bij de vierde week nog allemaal zo onwerkelijk leek, is het nu heel echt. Je hebt de kleine al gezien en, als je geluk hebt, het hartje gehoord. De omgeving weet ervan, misschien komen er gefeliciteerd kaartjes binnen. De baby is in twaalf weken al heel dichtbij gekomen.

Grijpen en duimpje zuigen

Wanneer je twaalf weken zwanger bent, zie je nog niet dat er al een echt kindje in je buik rond zwemt. Een kindje van ongeveer 6 tot 6,5 cm lang en ongeveer 20 gram zwaar. De baby kan al een beetje grijpen met zijn of haar kleine handjes. Soms pakt de baby de navelstreng vast. Dit kan natuurlijk geen kwaad, want deze wordt goed beschermt.

Jullie kindje zal ook al lekker gapen, zoals alleen een baby dat kan. Nog een weekje of 28 geduld hebben en dan zullen jullie hier ook van kunnen genieten. Ook vindt je kindje het nu al fijn om af en toe het duimpje in het mondje te stoppen. Niet te geloven dat jouw baby al zo veel kan, twaalf weken geleden was er nog helemaal niets.

Tussen de twaalfde en dertiende week van de zwangerschap is de structuur van de hersens gelijk aan die bij de geboorte. Ook zijn de hersens flink gegroeid in vergelijking met de vijfde week van de zwangerschap. Als je tijdens het bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog het hartje hebt kunnen horen, weet je al dat dit heel snel gaat. Het hartje klopt met meer dan 160 slagen per minuut. Als de zwangerschap verder vordert zal deze snelheid wat afnemen.

Nog meer zwangerschapskwaaltjes?

Ben je soms een beetje duizelig? Dit komt doordat jouw lichaam nu bijna de helft meer bloed aanmaakt dan gewoonlijk. Dit extra bloed wordt gebruikt om de afvalstoffen die de baby maakt af te voeren en de voedingsstoffen naar de placenta te brengen. Door deze hoeveelheid bloed in je lijf kan je bloeddruk omlaag gaan wat de duizeligheid veroorzaakt.

Je seksleven kan rond de elfde, twaalfde zwangerschapsweek op een laag pitje komen te staan. Ook dit komt door de hormonen, belangrijk is dat je je partner blijft vertellen hoe je je voelt. Zo rond week 16 zal dit euvel verdwijnen. Sterker nog, de kans is dan groot dat je juist veel meer zin hebt om te vrijen!

De nekplooimeting of combinatietest

Tijdens het bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog rond deze twaalfde zwangerschapsweek zal er worden gesproken over een nekplooimeting of een combinatietest. Voorheen werd dit alleen gedaan wanneer je 36 jaar of ouder was, tegenwoordig kun je hier zelf voor kiezen. Met deze testen kan gemeten worden hoe groot de kans is of jouw kindje het Downsyndroom heeft.

De combinatietest is een bloedtest en de nekplooimeting wordt aan de hand van een echo gedaan. Beiden testen zullen voor de veertiende zwangerschapsweek worden uitgevoerd. Jouw specialist zal alles nauwkeurig aan je uitleggen, zodat je zelf een goede beslissing kan nemen of je deze testen wilt.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 13.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.