15 weken zwanger

Met 15 weken zwanger een eigen bloedgroep

De baby in jouw groeiende buik heeft een eigen bloedsomloop, zijn bloedgroep hoeft niet dezelfde bloedgroep als die van jou te zijn. Dit wordt direct na de geboorte bepaald.

Was jouw kindje na 11 weken zwangerschap nog zo groot als een luciferhoutje, in deze 15de week van de zwangerschap zal hij of zij al zo groot zijn als een theelepel! Ongeveer 11 cm lang en 90 gram zwaar, al bijna een ons. Naast groeien, wordt de baby ook steeds sterker. Door al het gezwem en gespartel in jouw baarmoeder ontwikkeld de kleine steeds meer kracht. De handjes zijn net zo klein als een doperwtje, het hoofdje is ongeveer de maat van een knikker.

Nu je 14 weken zwanger bent is jouw kindje begonnen met kleine beetjes vruchtwater in te slikken. Hierdoor kan het voorkomen dat de baby de hik krijgt. Nu zal je daar nog niets van kunnen voelen. As je ongeveer 18 weken zwanger bent is de kans heel groot dat je de hikjes al kunt voelen. Nog heel eventjes geduld dus. Door het hebben van de hik, begint jouw kindje met het oefenen om strakjes te kunnen ademen. Ook het begin van de zuigreflex is er, dit is het slikken en de beweging van de lipjes. In de vijftiende week van de zwangerschap ziet jouw baby er nog meer uit als een echt klein mensje.

Niet meer zo gevoelig tijdens 15 weken zwanger

Na een zwangerschap van 15 weken zullen jouw borsten niet meer zo gevoelig zijn als in de eerste twaalf zwangerschapsweken. Ze zullen misschien al wel een stuk gegroeid zijn. Ook jouw borsten bereiden zich voor op het kindje wat gaat komen. Je tepels worden donkerder van kleur en het is mogelijk dat er af en toe al een beetje vocht uit komt. Niet van schrikken, hoort er allemaal bij! Zitten je beha’s niet meer lekker, dan is het tijd voor een zwangerschapsbeha. Deze kun je de rest van je zwangerschap dragen en zorgen voor voldoende ruimte en stevigheid. Laat je informeren in de winkel wat voor jou een geschikte zwangerschapsbeha is.

Waar je borsten niet meer zo gevoelig zijn, kun jij dat zeker wel zijn. Door de hormonen en de veranderingen in je lichaam kun je aanvallen van verdriet hebben. Of wat meer gevoelig zijn voor een trieste film of zielig boek. Dat hoort er allemaal bij. Vanaf volgende week, als je 16 weken zwanger bent, zal het hCG-hormoon af gaan nemen en zullen deze momenten minder worden. Je zult de rest van je zwangerschap wat gevoeliger blijven, en misschien ook wel daarna. Moeder zijn zal je nu eenmaal veranderen, of je dit wilt of niet.

Met 15 weken zwanger nog een test

Tussen de 15 en 18 weken van de zwangerschap kun je een triple-test laten uitvoeren. Deze test wordt niet meer zo veel uitgevoerd omdat de meesten kiezen voor een nekplooimeting na ongeveer 14 weken zwanger. De triple-test is een bloedtest waarmee gekeken wordt hoe groot de kans is op het Downsyndroom bij jullie kindje. Blijkt uit deze of eerder testen dat de kans wat groter is dan normaal, kun je nog kiezen voor een vruchtwaterpunctie. Bij deze triple-test wordt er ook gekeken naar de kans op een open ruggetje.

De vruchtwaterpunctie kan vanaf 16 weken zwanger tot in de laatste zwangerschapsweken. Er wordt een heel klein beetje vruchtwater weggenomen en dit wordt onderzocht. Dit klinkt allemaal heel zorgelijk, de kans op een miskraam door dit onderzoek is echter maar heel klein. Jouw specialist kan alle vragen over deze testen van jou en je partner beantwoorden.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 16.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.