4 weken zwanger

Heel klein

In het lichaam, verscholen in de baarmoeder groeit in de vierde week van de zwangerschap een piep klein mensje. Maar hoe klein dit mensje ook is, het groeit als een dolle. Als je vier weken zwanger bent is je baby 1 mm. Deze millimeter bestaat al wel uit duizenden cellen, die de baby en de placenta gaan vormen. De placenta zal de baby in de komende zwangerschapsweken voorzien van zuurstof en de benodigde voedingsstoffen.

Aan het einde van de vierde week gaan we spreken van een “embryo”; we blijven de baby zo noemen tot en met week negen van de zwangerschap. Als je tien weken zwanger bent, zul je de term “foetus” gaan horen. Jullie baby zal zo genoemd worden tot aan de bevalling. Deze termen klinken erg zakelijk, natuurlijk spreek je liever over jouw baby of jouw kindje. Veel mensen geven de baby na de 12de week van de zwangerschap vaak een werknaam, zoals “kleintje” of “smurf”.

DE test

In week vier zou je ongesteld moeten worden. Blijft dit uit, dan is er een kans dat je zwanger bent. Dit is het ideale moment voor een zwangerschapstest. De testen van nu zijn zo goed dat een test gedurende de hele dag gedaan kan worden. Andere aanwijzingen op een zwangerschap kunnen zijn:

  • Gevoelige en opgezette borsten
  • Misselijkheid
  • Moe
  • Maagzuur
  • Krampen welke op menstruatiekrampen lijken
  • Stemmingswisselingen

Is de test toch negatief en blijft de menstruatie uit? Het kan zijn dat jouw lichaam te weinig hCG-hormonen aan heeft gemaakt. Wacht een paar dagen en doe een nieuwe test. Is deze nog steeds negatief en blijft de menstruatie ook nog uit, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Al ben je nu pas in week 4, zorg dat jouw huisarts op de hoogte wordt gesteld van het feit dat je zwanger bent. Mocht je ziek worden, dan kan eventuele medicatie hierop worden aangepast.

Je kan iets voor andere moeders doen

Vanaf week vier van je zwangerschap maak je een grote hoeveelheid aan van het hCG-hormoon, het zogenoemde zwangerschapshormoon. Dit hormoon kan andere vrouwen een kans geven om ook zwanger te worden. In plaats van dit belangrijke, unieke hormoon door het toilet te spoelen kun je het ook doneren aan Moeders voor Moeders. Zij gebruiken jouw hormonen voor onderzoek en medicijnen voor vrouwen die minder makkelijk of helemaal niet zwanger kunnen worden. Meld je snel aan, want dit kan maar tot week 16, hierna zal het hCG-hormoon in je urine afnemen.

Opvang

Het klinkt een beetje gek om in de vierde week van je zwangerschap al na te moeten denken over opvang. Wat ga je met je kindje doen als je strakjes, na een fijne zwangerschap en een super verlof, weer aan het werk gaat. Echter, vooral in wijken waar veel kindjes wonen, is het belangrijk om daar nu al over na te denken. Op sommige kinderdagverblijven is de wachtlijst zo lang dat je je kindje eigenlijk al op zou moeten geven voordat je zwanger bent.

Misschien ga je (voorlopig) niet aan het werk na je zwangerschap, dan hoef je hier natuurlijk geen energie in te investeren! Maar wie weet is een vriendin van jou ook wel zwanger en kun je haar helpen met de opvang van haar kindje wanneer zij weer aan het werk gaat.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 5.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.