Even binnen kijken
Heel soms komt het voor dat je in de zevende week een echo krijgt. Hier ligt dan een medische reden aan ten grondslag. Wees dus niet jaloers op een ander die een echo krijgt bij 7 weken, die ander heeft meestal een hoop meer zorgen of al diverse miskramen gehad.
Een echo zo vroeg in de zwangerschap is een vaginale echo, dan krijgt de specialist een beter beeld. Niet echt prettig, maar absoluut ongevaarlijk voor het kindje.
Met deze echo wordt bijvoorbeeld een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uitgesloten. Ook als je een grote kans hebt op meerlingen is de kans groot dat je een vroege echo krijgt.
Het hartje klopt al goed in week 7, het is alweer sterker dan in de zesde week. Je kan je nu ook beter voorstellen hoe groot hij of zij is, ongeveer 1 cm. Dit is twee keer zo groot als in week 6 van de zwangerschap. Jouw kindje zal nooit meer zo hard groeien als tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Verbluffend!
Het hoofd van de baby is in verhouding tot het lichaam erg groot. Dit blijft de komende weken zo. Het rijstekorreltje uit week 5 begint er nu uit te zien als een echt klein mensje. De bobbeltjes lijken al op armen en benen en soms kun je al het verschil zien tussen de handjes en de voetjes.
Aan het eind van week 7, begin week 8 van jouw zwangerschap zullen de organen van het kindje klaar. Nu zullen ze gaan groeien en zich op de juiste plek gaan settelen. De geslachtsorganen zullen vorm aan gaan nemen en hij of zij begint neusgaten te ontwikkelen.
Ga je alweer plassen?
Misschien valt het jouw naaste omgeving wel op dat je zo vaak naar het toilet gaat. Doordat de baarmoeder een heel stuk gegroeid is in de afgelopen zeven weken, zal deze op de blaas drukken. Jouw organen maken zich passend voor de groeiende baarmoeder. Je kindje heeft nu nog heel veel ruimte in de baarmoeder, maar over enkele maanden zal dit anders zijn.
Het kan ook gebeuren dat je huid veranderd. Dit komt door de hormonen, in de eerste 12 weken maak je veel zwangerschapshormonen aan. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een vette huid krijgen, zelfs met puistjes. Gelukkig zal dit in de meeste gevallen vanaf week 12 van de zwangerschap minder gaan worden.
Bloedverlies
Als je in de zevende week een beetje bloed verliest, zul je al snel schrikken. Dit is niet nodig. Dit kan nog een beetje oud bloed zijn van de innesteling. Of een beetje contactbloed door het vrijen met je partner, wat heel normaal is.
Echter, verlies je veel bloed, meer dan bijvoorbeeld bij een menstruatie, neem dan direct contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.
Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 8.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.