1 week zwanger

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Als je nu ontdekt dat je zwanger bent, ben je de eerste drie weken in ieder geval al voorbij. De eerste zwangerschapsweken krijg je cadeau! Week 1 is de eerste week na je laatste menstruatie. Er is dus eigenlijk nog helemaal geen baby en toch wordt deze week geteld als de eerste week van de zwangerschap.

De meesten van ons weten niet wanneer zij exact bevrucht zijn. Door het tellen te starten na je laatste menstruatie, kan er nauwgezet worden berekend wanneer jouw baby geboren zal worden. Let wel op: het blijft altijd een schatting. Het kindje kan ook 38 of 42 weken na de laatste menstruatie geboren worden.

Foliumzuur

Als je bewust zwanger wilt worden, is het verstandig om in week 1 al te starten met het slikken van foliumzuur. Het beste is om hiermee te beginnen zodra je besluit om zwanger te worden. Dit kun je gewoon bij de drogist of apotheek kopen. Foliumzuur verkleint de kans op een baby met een serieuze kwaal aan het centrale zenuwstelsel, denk aan een open ruggetje of een hazenlip. Door foliumzuur te slikken geef jij je baby de kans om zich goed te kunnen ontwikkelen. Wanneer je 10 weken zwanger bent, kun hier weer mee stoppen.

Zorg goed voor jezelf

Als je zwanger wilt worden is het verstandig om nog beter voor jezelf te zorgen. Immers jouw lichaam zal de komende 40 weken het huisje van jouw kindje zijn. Als voorbereiding op de zwangerschap is het raadzaam om geen alcohol te drinken. Ook tijdens de 40 weken zwangerschap is alcohol uiteraard “not done”. Ook is de eerste week het ultieme moment om te stoppen met roken. Je weet niet wanneer de bevruchting plaats zal vinden en op deze manier sluit je schade aan je baby al direct uit. Hoe zwaar het ook is, probeer aan wens om zwanger te worden te blijven denken. Dat zal het een stukje makkelijker maken.

Mocht je gezondheidsproblemen hebben of medicatie slikken, neem dan contact op met jouw specialist en vertel hem of haar jouw wens op een zwangerschap. Het kan zijn dat er net iets meer begeleiding nodig is, zoals het minderen of stoppen met bepaalde medicijnen.

Het is natuurlijk fantastisch wanneer je direct in de eerste cyclus zwanger wordt. Helaas is dat geluk maar voor een klein aantal weg gelegd. De kans is groot dat er bij jou al een aantal maanden voorbij zullen gaan, voordat je zwanger bent. Maak je hierom niet druk, dit is heel normaal. Als het na 12 maanden nog niet gelukt is om zwanger te worden, is het verstandig om samen met je partner een bezoek te brengen aan de huisarts.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 2.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.