Home Peuters Zindelijkheid van je kindje: alles wat je moet weten

Zindelijkheid van je kindje: alles wat je moet weten

door Just mama
Zindelijk zindelijkheidstraining tips

Wil jij meer weten over wanneer en hoe je het beste met jouw kindje kunt gaan trainen om zindelijk te worden? Wij hebben dit artikel boordevol met tips voor jou geschreven!

Vanaf welke leeftijd kan je kindje zindelijk worden?

Natuurlijk is het aan de ouder om te bepalen op welke leeftijd ze met hun kindje gaan oefenen om zindelijk te worden. Maar… te vroeg beginnen heeft sowieso geen zin! Doorgaans kun je zeggen dat kindjes onder de 18 maanden nog niet zindelijk kunnen worden. Ze hebben namelijk nog onvoldoende controle over hun (sluit)spieren en kunnen ook aandrang nog niet (h)erkennen en snappen het vervolg met naar de wc gaan nog niet. Wanneer heeft jouw kindje dan wel de goede leeftijd om te beginnen met zindelijkheidstraining? Gemiddeld begin je hiermee wanneer jouw kindje tussen de 2 en 3 jaar oud is. Het is afhankelijk van de ontwikkeling van je kindje wanneer bij jullie de tijd is aangebroken om hier ook daadwerkelijk mee te starten.

Signalen die aangeven dat jouw kindje er klaar voor is

Niet elk kindje, maar sommige kindjes gaan op een gegeven moment zelf signalen afgeven dat de tijd is aangebroken voor zindelijkheidstraining. Vaak kun je dit herkennen aan hun grotere interesse in wat er in de luier gebeurd:

  • Ze kijken aandachtig mee naar een volle luier
  • Ze wachten met hun ontlasting omdat ze het ongemak van een natte luier gaan inzien
  • Ze geven zelf aan dat er iets in hun luier zit
  • Ze willen met jou mee naar de wc
  • Ze geven aan door middel van gebaren of bijvoorbeeld een betrokken gezicht dat ze aan het poepen zijn

Als jij dit soort signalen herkent bij jouw kindje dan is hoogstwaarschijnlijk de tijd aangebroken om de eerste stappen te zetten om jouw kindje zindelijk te maken.

Wat houdt een zindelijkheidstraining in?

Natuurlijk/helaas gaat jouw peuter niet van de ene op de andere dag uit zichzelf naar de wc. Dit is een proces waar jullie samen aan gaan werken. Daarom wordt het ook wel zindelijkheidstraining genoemd. Jouw rol hierin is net zo belangrijk als de rol van de kleine; jij weet namelijk wat er moet gebeuren en hij of zij is diegene die het gaat doen!

Vaak zijn er met zindelijkheidstraining de volgende stappen:

Stap 1. Begin met uitleg

Waarschijnlijk heb jij wel in de gaten wanneer jouw kindje aan het poepen of plassen is. Ga met je kindje in gesprek en leg uit dat jij dit ook doet maar dan op de wc. Vertel dat jullie dit de komende tijd gaan oefenen.  Geef ook zelf het goede voorbeeld. Als je zelf naar de wc gaat, neem dan je kindje mee en laat zien wat jij doet. Peuters zijn gek op het kopiëren van gedrag, dus ook hier het goede voorbeeld geven helpt.

Stap 2. Koop een potje

In eerste instantie is het prettiger voor je kindje om  een potje te gebruiken dan meteen de grote mensen wc. Ga hiervoor samen met je kindje een potje kopen. Ga naar een winkel waar ze meerdere potjes hebben en laat je kindje zelf een keuze maken. Op die manier is er al een eerste stap gezet in het ‘eigen’ maken van het potje.

Stap 3. Begin met oefenen.

Eenmaal thuis aangekomen geven jullie samen het potje een mooie plek in het zicht; liefst in de woonkamer. Op die manier is het potje altijd duidelijk aanwezig. Daarna kun je elke keer als je kindje signalen van aandrang vertoond of net gegeten of geslapen heeft, hem of haar op het potje zetten. Op die momenten is de kans het grootst dat er wat gebeurt. Ondertussen kun je ook je kindje afleiden door samen een boekje te lezen of een liedje te zingen. Op die manier maak je het gezellig.

Stap 4. Vier het eerste succes.

Op een gegeven moment zal je kindje een eerste plasje op het potje doen. Vier dit succes! Laat zien aan je kindje wat er in het potje zit en wordt hier samen enthousiast over. Geef je kindje ook een compliment.

Stap 5. Ben consequent

Blijf als jullie thuis zijn continue met jouw kindje oefenen. Maak het een automatisme om je kindje steeds op het potje te zetten. Ben blij elke keer als het gelukt is. Maar wordt zeker niet boos als het niet lukt of als het tussendoor misgaat; je focust alleen op de geslaagde momenten. Na verloop van tijd (enige weken of misschien maanden) zal je kindje zelf het verband tussen oorzaak en gevolg kunnen leggen en zelf naar zijn of haar potje gaan. De volgende stappen zijn dan om te oefenen met de grote mensen wc en een wc-brilverkleiner.

Extra tips zodat je peuter snel zindelijk wordt

Naast de stappen zoals hierboven omschreven, hebben we nog een aantal extra tips voor jou om het proces om zindelijk te worden te versnellen en ook leuker te maken

  • Staat er iets spannends op de planning? Zoals bijvoorbeeld een verhuizing, een peuterbed, een nieuw broertje of zusje of een andere gebeurtenis die impact heeft op jouw peuter? Wacht er dan nog even mee. Grote kans namelijk dat door de verandering de zindelijkheid weer weg is en dat je dan opnieuw moet beginnen. Bovendien is er dan ook de kans dat het een tweede keer minder goed lukt.
  • Als je kindje kleertjes (eigenlijk is het makkelijkste als er alleen een luier gedragen wordt)  draagt tijdens het oefenen, zorg dan voor kleertjes, met name het broekje dat makkelijk en snel uit kan. Op die manier loop je daardoor al geen vertraging op waardoor het mis kan gaan.
  • Slaap heeft een belangrijke invloed op de ontwikkeling van jouw kindje en de gemoedstoestand. Zorg daarom dat jouw kindje zeker tijdens de zindelijkheidstraining voldoende slaapt en hou consequent de bedtijden aan.
  • Trouwens als het binnenkort zomertijd of wintertijd wordt, wacht dan ook nog even met de training. Het verzetten van de klok kan namelijk al voor (te)veel prikkels bij jouw kindje zorgen. Wacht dus liever totdat jouw kindje weer in zijn of haar ritme is.

Wat zijn de beste boeken over zindelijkheid?

Een boek met vele lovende reviews is het boek ‘Oh crap potty training‘ van Jamie Glowacki.
ll

You may also like

Laat een reactie achter