Home Kleuters Wanneer is jouw kindje klaar voor een peuterbed?

Wanneer is jouw kindje klaar voor een peuterbed?

door Just mama
Wanneer peuterbed tips

Iets waar ouders vaak vragen over hebben, is de overgang van een ledikant naar een peuterbed. Want wanneer kan je kindje het beste in een peuterbed gaan slapen? En hoe kun je deze overgang aanpakken?

Wanneer naar peuterbed en uit het ledikant?

Op de vraag wanneer je deze overgang het beste kunt maken is het antwoord heel simpel: wacht zo lang mogelijk! Waarom? Omdat je kindje eerst ver genoeg in zijn of haar ontwikkeling moet zijn om te begrijpen dat er grenzen zijn (in bed blijven :-)) en ook over impulscontrole moeten beschikken om in het peuterbed te blijven.

Kinderen jonger dan tweeënhalf jaar beschikken hier nog niet over en hebben dan toch nog vaak de neiging om wel uit bed te kruipen (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk!). Wacht dus in ieder geval tot je kindje tweeënhalf jaar oud is en nog liever minimaal drie jaar oud is. Past je kindje nog langer in het ledikantje? Helemaal goed! Dan kun je zelfs later aan de overgang beginnen.

Moeite met slapen?

Juist kindjes die moeite hebben met slapen, wil je het niet nóg moeilijker maken door ook nog eens keuzevrijheid te geven. Juist dan wil je eerst dat je kindje de vaardigheid van het slapen onder de knie heeft en je kindje en jezelf het eerst zo gemakkelijk mogelijk maken op dat gebied. Veiligheid is natuurlijk ook belangrijk. Een kindje van twee jaar wil je nog niet midden in de nacht ‘alleen’ zijn gang laten gaan in huis.

Tips bij de overgang van ledikant naar peuterbed

Is het dan toch echt zover en is je kindje toe aan een peuterbed? Dan kun je de volgende tips misschien goed gebruiken:

  • Betrek je kindje bij de keuze van het bedje en het beddengoed;
  • Vertel opa’s en oma’s, ooms en tantes etc. samen met je kindje dat er een ‘groot’ bed in huis gekomen is;
  • Bereid je voor op uitdagende avonden: bespreek met je kindje dus goed de regels en spreek het gedrag uit dat je juist WEL van je kindje wilt zien. Leg niet de focus op wat je NIET wilt (het onderscheid tussen wel en niet zal je kindje niet maken);
  • Koop een slaaptrainer gebaseerd op kleurtjes (bijvoorbeeld Sam van ZAZU) om verwachtingen duidelijk te maken;
  • Stapt je kindje alsnog uit bed? Blijf je kindje dan steeds (zonder sociale interactie en dus in stilte!) terugbrengen naar het bedje.
  • Blijf vasthouden aan vaste bedtijden, een voorspelbaar bedtijdritueel en geef geen ruimte voor uitsteltactieken (nóg een slokje water, nóg iets eten etc.)

Een tweede op komst

Vaak laten ouders de overgang naar een peuterbed té vroeg plaatsvinden door de komst van een tweede (of derde, of vierde of…) kindje. Het wordt vaak gezien als reden om het ledikantje weg te nemen omdat deze voorbestemd is voor de baby op komst. Ons advies: investeer toch in een extra ledikant voor je baby op komst. De komst van een broertje of zusje heeft al genoeg impact op je kindje. Bedenk je daarbij dat je dan ook nog eens een veilige slaapomgeving wegneemt én ook nog eens van je kindje verlangt om in een peuterbed te slapen terwijl je kindje daar ontwikkelingstechnisch gezien nog niet aan toe is. Klink niet helemaal eerlijk toch?

Hopelijk helpen deze tips je op weg wanneer jouw kindje er aan toe is om naar het peuterbed te gaan. Heel veel succes!


peuterbed kopen

You may also like

Laat een reactie achter