Home Baby Zomertijd en dus slaapproblemen? Dat hoeft niet!

Zomertijd en dus slaapproblemen? Dat hoeft niet!

door Just mama
Zomertijd baby wil niet slapen

De zomertijd komt eraan en jij bent bang dat je kind niet kan slapen. Niet nodig! Wij geven je tips hoe je baby, peuter of kleuter het beste kan wennen aan de nieuwe zomertijd!

De zomertijd komt eraan! Wanneer het tijd is om de klok te verzetten, ontstaan er bij veel ouders vragen. Want hoe pak je het nu het beste aan op het gebied van slaap van je baby of kind? Niet alle kindjes passen zich even goed aan wanneer de klok voor- of achteruit gaat. Dit komt doordat kindjes wennen aan een vaste bedtijd en vaak rond een vast tijdstip wakker worden in de ochtend.

Zomertijd? Tips om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken!

Gelukkig kun je wel iets doen om de overgang naar de nieuwe tijd iets soepeler te laten verlopen. Ons advies? Laat de klok in de nacht van zaterdag op zondag met rust en verzet de klok pas zondagochtend, nadat jullie genoten hebben van een heerlijk ontbijt!

Verder help je je baby of kind door het tijdsverschil tussen de oude en de nieuwe tijd in kleine stappen te compenseren. Hoe dit werkt bij kindjes die last hebben van de zomertijd? Dat lees je hieronder per leeftijdsgroep:

Kinderen vanaf 6 jaar en ouder

Wanneer je kind geen dutjes meer doet en normaal naar bed gaat om bijvoorbeeld 19.00 uur, dan laat je je kind op de eerste dag van de zomertijd om 19.30 uur (nieuwe tijd) naar bed gaan. Doe dit drie nachten. De vierde nacht kun je je kind op het normale tijdstip naar bed laten gaan, dus volgens het voorbeeld om 19.00 uur.

Kinderen van 2 tot 5 jaar

Leg je kindje op de eerste dag van de nieuwe tijd 30 minuten later dan normaal in bed voor het eerste dutje. Dus wanneer je kindje normaal om 9.30 uur het eerste dutje doet, ga je nu voor een eerste dutje rond de klok van 10.00 uur. Doe hetzelfde met het middagdutje. Ook de avondbedtijd verlaat je met een half uur. Houd dit ritme consistent aan voor de duur van 3 dagen/nachten. De vierde nacht ga je terug naar de ‘normale’ bedtijd en de dag erop laat je ook de dutjes weer op de ‘normale’ tijd plaatsvinden. Zo heb je binnen vijf dagen je kindje helpen wennen aan de nieuwe zomertijd.

Baby’s en peuters van 0 tot 2 jaar

Wanneer je een baby of kindje hebt die al helemaal gewend is aan een vaste (natuurlijke) avondbedtijd, dan kun je kleinere stappen nemen. Leg je kindje dan elke avond, volgens de nieuwe tijd, een kwartiertje eerder in bed. In vier nachten ben je dan ‘terug’ bij de normale avondbedtijd. Datzelfde geldt voor alle dutjes.

Wanneer je baby nog geen vaste avondbedtijd kent, dan kun je gerust direct op de nieuwe klok jullie ritme leven.

Licht? Liever niet…

Omdat we tijdens de zomertijd ook weer langere dagen met licht tegemoet zien, is het goed om de kamer van je kindje tijdens de slaapmomenten heel donker te houden. Zorg dus voor goede verduisterende gordijnen. Licht blokkeert namelijk de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon wat je kindje helpt slapen. Zeker in de ochtend, wanneer de zon vroeg opkomt, is het moeilijk voor kindjes om terug in slaap te vallen. Help je kindjes dus door de kamer goed donker te houden.

Meestal duurt het een week voordat je kindje aangepast is aan de nieuwe tijd. Sommige kindjes doen er langer over, zeker als de zomertijd ingaat tijdens een slaapregressie fase. Wees geduldig en consistent, de aanpassing komt echt wel!

You may also like

Laat een reactie achter