Home Baby Witte ruis (white noise) als slaaphulp voor je baby

Witte ruis (white noise) als slaaphulp voor je baby

door Just mama
Witte ruis baby - white noise

De laatste tijd wordt het steeds populairder: white noise oftewel witte ruis voor baby’s. Volwassenen kunnen hier trouwens ook van profiteren, maar in dit artikelen focussen we op baby’s en kinderen.

Wat is witte ruis voor baby’s?

Witte ruis is een monotoon en continu geluid, vergelijkbaar met bijvoorbeeld het geluid van een stofzuiger. Jouw baby heeft negen maanden lang ruis gehoord in jouw baarmoeder, namelijk het ruisende geluid van het bloed dat door jouw bloedbanen stroomt. Het is dus een heel herkenbaar en geruststellend geluid voor je baby. Je kunt witte ruis gebruiken tijdens zowel de nachtslaap van jouw baby als tijdens de dutjes.

Handig als jouw baby auditief gevoelig is

Alerte baby’s die auditief gevoelig zijn, kunnen heel veel baat hebben bij witte ruis tijdens de slaapmomenten. Het geluid zorgt ervoor dat deze baby’s de wereld om hun heen makkelijker kunnen ‘uitschakelen’ en dat omgevingsgeluiden gemaskeerd worden. Plotseling harde geluiden hebben dan geen invloed meer op de slaap van je baby.

Tips voor het gebruiken van white noise

Witte ruis werkt, maar het is wel belangrijk om het goed te gebruiken. Een aantal tips:

  • Zorg ervoor dat je het volume zo hard zet dat het klinkt als het volume van een stromende douche. Het volume staat goed zo rond de 60 decibel.
  • Plaats het geluid ook niet te dicht bij het bedje.
  • Zorg er ook voor dat de ruis tussentijds niet onderbroken wordt en dat het dus gedurende het gehele slaapmoment aan blijft staan. Merkt je kindje tijdens een lichtere slaapfase dat de situatie veranderd is ten opzichte van de situatie tijdens het moment van in slaap vallen daarvoor, dan kan dat een trigger zijn om geheel wakker te worden tijdens de lichte slaapfase. Dit voorkomt dat je kindje slaapcycli aan elkaar koppelt.

Keuze van witte ruis

Je kunt gebruikmaken van een app op je telefoon (zet deze dan wel op de vliegtuigstand i.v.m. straling) of je kunt speciale witte ruis apparaten kopen die ruisgeluiden produceren. Ook knuffels met deze geluiden zijn erg populair.  Op zich kun je hierin geen verkeerde keuze maken. Blijf goed naar de reacties van je baby kijken. Je ontdekt vanzelf welk geluid je baby prettig vindt en op welk geluid je baby goed in slaap valt en in slaap blijft.

Gezonde slaapgewoonte

Witte ruis kan, net als een goed bedtijdritueel en het donker houden van de slaapomgeving, gezien worden als een hulpmiddel voor het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten. Ja, het geluid wordt uiteindelijk een slaapassociatie! Het voordeel van ruis als slaapassociatie, is dat je het geleidelijk af kunt bouwen door het volume langzamerhand elk slaapmoment steeds een beetje zachter te zetten. Schroom dus niet om het in te zetten.

Witte ruis onderweg en op locatie

Een ander bijkomend voordeel is dat je witte ruis altijd mee kunt nemen. Zelf zijn we erg fan van de producten van ZAZU. Zij ontwikkelen namelijk producten die niet alleen functioneel zijn, maar ook nog eens heel aantrekkelijk voor baby’s en kinderen.

Suzy van ZAZU is onze favoriet!

Onlangs heeft ZAZU een nieuw product gelanceerd met witte ruis dat ook nog eens handig is voor onderweg. Namelijk ‘Suzy’, een draagbaar muziekdoosje dat ook nog eens ruisgeluiden bevat. Deze kun je makkelijk meenemen in de auto en bijvoorbeeld aan een wandelwagen bevestigen. Het bevat ook oceaangeluiden, hartslaggeluiden en slaapliedjes. Het volume kun je zelf instellen en je kunt met sensoren en timers werken. Zo kun je het favoriete ruisgeluid van je kindje altijd meenemen.

Witte ruis is dus een prima hulpmiddel om mee te gaan experimenteren als je de slaapkwaliteit van je baby wilt verbeteren!

Bekijk ook deze witte ruis machines

You may also like

Laat een reactie achter