13 weken zwanger

Groeiend buikje

Met 13 weken zwangerschap zullen de meeste vrouwen een klein, bol buikje krijgen. In deze dertiende zwangerschapsweek zal dit buikje echt door de baby komen. Dus niet meer door opspelende darmen zoals in week 8 van de zwangerschap. Sommigen hebben nog helemaal geen buikje, dit betekent niet dat jouw baby niet goed groeit. Dit is wederom iets wat heel normaal is. Pas na week 16 zal de ene baby harder gaan groeien dan de andere baby. In deze dertiende zwangerschapsweek groeien alle baby’s nog gelijk. Maak je ook niet druk om een al wat dikkere buik, dit zegt niet dat jouw baby veel te hard groeit.

Het is leuk om iedere paar weken een foto van je buik te (laten) maken, bijvoorbeeld om de vier zwangerschapsweken. Hier heb je na de zwangerschap nog veel plezier van. Vanaf week 13 in de zwangerschap zul je niet meer zo heel veel hoeven plassen. De baarmoeder komt nu wat hoger te liggen en hierdoor is de druk op de blaas minder groot.

De verloskundige of gynaecoloog zal nu ook vanaf de buitenkant de groei van de baby in de gaten houden. Zij of hij voelt aan de baarmoederrand hoeveel jouw baby gegroeid is. En over een aantal zwangerschapsweken kan de ligging van de baby worden bepaald. Jouw specialist kan dan bijvoorbeeld de billetjes van jouw kindje voelen. Over ongeveer drie weken heb je een vervolgcontrole, je zal je verbazen over de grootte van jouw kindje rond de zestiende zwangerschapsweek.

Meer vruchtwater

Vanaf de dertiende week van de zwangerschap zal jouw kindje alle energie in het groeien gaan stoppen. Rond de tiende zwangerschapsweek is jouw baby helemaal compleet en hoeft het alleen nog maar te groeien.

Voorlopig is de baby in week 13 nog heel klein, 7 tot 7,5 cm lang en ongeveer 30 gram. De baby heeft nu nog alle ruimte om lekker te bewegen. Door de toename van vruchtwater krijgt hij of zij meer ruimte om te zwemmen. Dit vruchtwater zorgt voor een warme omgeving en beschermt jouw kindje door als een buffer te fungeren. Als je bijvoorbeeld ergens tegen aan loopt met je buik, zal de baby hier niets van merken.

De baby neemt in de dertiende zwangerschapsweek zo nu en dan al een slokje vruchtwater. Op deze manier worden slikreflexen aangeleerd en kunnen de niertjes aan de slag. De placenta zorgt voor vers vruchtwater. Zoals uitgelegd in week 12 worden de afvalstoffen door jouw bloed afgevoerd, waar jij af en toe duizelig door kan worden.

Weer een belangrijke gebeurtenis

Natuurlijk is iedere zwangerschapsweek belangrijk, immers je kindje is dan weer een stukje verder. Maar in de dertiende zwangerschapsweek vindt er een bijzonder momentje voor de baby plaats. In de dertiende zwangerschapsweek zullen de ingewanden van de baby verschuiven van de navelstreng naar de buik van de baby. Hier zullen ze netjes op hun plaats geschoven worden. Er speelt zich wat af in jouw zwangere buik, gedurende de zwangerschap! Allemaal kleine en grote mijlpalen!

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 14.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.