11 weken zwanger

Snelle groei

Tot in week 16 zal je baby hard blijven groeien. Als je de 16 weken gepasseerd bent, zal de groei van je baby langzamer gaan.  Wanneer je 11 weken zwanger bent is je kindje ongeveer 5 tot 6 cm groot en weegt rond de 10 gram. Als je nu de termijnecho krijgt, zie je een kindje zo groot als een luciferhoutje. Het duurt nog heel lang voordat de baby buiten de baarmoeder kan overleven, maar in deze elfde week is het al echt een kindje. Werkelijk alles zit erop en er aan.

In de elfde week van de zwangerschap zullen de nageltjes op de vingertjes en teentjes beginnen te groeien. Zoals in het artikel van week 10 al verteld zullen deze week de oogjes sluiten en pas weer opengaan in week 26. De ogen van je kindje hebben gedurende de tiende of elfde week van jouw zwangerschap ook het irisje gekregen.

Het eerste kijkje in jezelf

Eén dezer dagen zul je je eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog brengen. Hier heb je lang naar uitgekeken. Eindelijk mag je even een kijkje binnen nemen, bij jouw kindje. De specialist zal een hoop vragen met je doornemen, je bloeddruk meten, je gewicht noteren en de baarmoeder voelen. Dit laatste kun je zelf ook doen; ga plat op je rug liggen en druk voorzichtig onder op je buik, net boven je schaambeen. Je voelt daar een harde rand. Dit is de bovenkant van je baarmoeder.

Tijdens een eerste bezoek is het mogelijk dat je het hartje van je kindje voor de eerste keer hoort! Dit gebeurd via een doptone, dit is een apparaatje wat de geluiden in de buik versterkt. De verloskundige of gynaecoloog moet wel even zoeken naar het hartje, schrik hier niet van. Schaam je niet om emotioneel te worden tijdens dit moment, het is een bijzonder moment!

Dit moment zullen jullie voor altijd bij je dragen

Het kan gebeuren dat het hartje niet gevonden wordt, hier zijn veel redenen voor. Raak niet in paniek en maak je geen zorgen. Vaak mag je dan een weekje later terugkomen en kun je het hartje bij 12 of 13 weken zwanger zijn, wel goed horen. Bij je eerste bezoek zal er gesproken worden over de termijnecho. Deze echo is om te bepalen hoeveel weken jij nu precies zwanger bent. Meestal kloppen de 11 a 12 weken die je nu zwanger zult zijn.

Aan de hand van deze echo zal de verloskundige of gynaecoloog de vermoedelijke bevallingsdatum vaststellen. Deze kan bij de 20 weken echo nog een klein beetje wijzigen. De termijnecho kan bij dit eerste bezoek worden gemaakt en anders krijg je een doorverwijzing naar een speciaal echocentrum of de afdeling gynaecologie in een ziekenhuis. Tijdens het eerste bezoek krijg je ook een verwijzing mee voor bloedonderzoek. Dit is een standaard onderzoek wat uitgevoerd wordt rond de twaalfde week van de zwangerschap. Hiermee kunnen een aantal ziekten en afwijkingen op tijd opgespoord worden en tijdig behandeld worden. Je krijgt van de verloskundige of gynaecoloog een brochure mee waarin dit alles uitgebreid wordt beschreven.

Vanaf nu zul je ongeveer iedere 4 weken een afspraak hebben bij de verloskundige of gynaecoloog. En dan zul je bij ieder bezoek even het hartje kunnen horen, iedere keer weer een bijzonder moment. De vervolgcontroles zullen 10 minuten in beslag gaan nemen, alleen de eerste controle duurt zo lang.

11 weken zwanger & jouw gewicht

Bij je bezoek aan de verloskundige in de elfde of twaalfde week word je gewogen. Dit is om de groei van de baby in de gaten te houden. Iedere zwangere vrouw is bezig met haar gewicht. Het is nu eenmaal zo dat je zal aankomen in een zwangerschap, al zie je dit waarschijnlijk nog niet in week elf.

Belangrijk is te weten dat je niet voor twee hoeft te eten. Probeer gevarieerd en gezond te (blijven) eten en denk aan voldoende beweging. Een paar kilootjes meer na de zwangerschap is niet erg, die kun je er altijd dan nog af sporten. Ga in geen geval een dieet volgen tijdens de zwangerschap, dit kan slecht zijn voor je kindje.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 12.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.