40 weken zwanger

40 weken zwanger: week van de uitgerekende datum

Na 40 weken zwanger te zijn geweest is dit week waarin de uitgerekende datum valt. Je kan een beetje geïrriteerd raken van alle belangstelling en telefoontjes of het al is begonnen. Wanneer je dit niet wilt, wees dan duidelijk naar jouw omgeving en zeg dit vriendelijk. Je kunt ook de telefoon laten overgaan op het antwoordapparaat. Zal jouw kindje er al zin in hebben? Hij of zij is nu ongeveer 50 cm lang en is niet veel meer aangekomen. Wanneer je je hele zwangerschap begeleid bent door de verloskundige, dan zal zij (of hij) deze zwangerschapsweek een afspraak bij de gynaecoloog voor je maken. Je zult dan in de loop van deze of de 41ste zwangerschapsweek naar het ziekenhuis moeten voor een uitgebreide controle. Er zal een hartfilmpje gemaakt worden, een echo om het vruchtwater en de placenta te checken en de gynaecoloog zal jouw baarmoedermond voelen of deze al verweekt is. Na de controles zal in overleg met jullie een principe afspraak worden gemaakt voor het halen van de baby aan het eind van de 42ste zwangerschapsweek. Tegenwoordig kan het zijn dat men 43 zwangerschapsweken wacht, maar dat komt maar zelden voor. Het klinkt heel zakelijk, een afspraak maken wanneer jouw baby gehaald zal worden. Misschien stelt het je gerust dat de meesten zwangere vrouwen deze afspraak gewoon weer kunnen afzeggen.

Strippen om weeën op te wekken

De specialist kan voorstellen je deze zwangerschapsweek te strippen. Dit kan de weeën opwekken. Strippen kan alleen wanneer de baarmoedermond week is en al een beetje openstaat. Om dit vast te stellen doet de specialist een inwendig onderzoek.

Bij het strippen gaat de verloskundige of gynaecoloog met een vinger de baarmoedermond in en maakt voorzichtig de vliezen los van de baarmoederwand. Natuurlijk worden deze niet kapot gemaakt! Door het losmaken van de vliezen komt er een hormoon vrij wat ervoor kan zorgen dat de baarmoedermond goed rijpt. Strippen is geen garantie, maar er zijn vrouwen die hierdoor bevallen zijn. Het is het proberen waard, maar het is niet erg om dit niet te willen. Geef dit dan duidelijk bij jouw specialist aan.

Gespannen na 40 weken zwanger te zijn geweest? Helemaal niet gek!

Jij en je partner zullen met elkaar afgesproken hebben wie je als eerste zult bellen na de geboorte. Iedereen is natuurlijk gespannen na 40 weken zwanger te zijn geweest. Boven aan het lijstje staat de kraamzorg! Zorg dat die snel gebeld wordt, zodat je zo snel mogelijk hulp bij het verzorgen van jou en de baby hebt. Je kan er voor kiezen om eerst met jullie tweetjes van de kleine te genieten en nog even te wachten met bellen naar familie en vrienden. Misschien heeft jullie oudere kindje wel even een dagje nodig om aan de nieuwe baby te wennen. Wacht dan gewoon met bellen, het is niet belangrijk wat anderen hiervan vinden. Het is jullie kindje en jullie bijzondere moment. Natuurlijk is het jammer als een ander daar geen begrip voor op kan brengen, maar het is en blijft een keuze van jou en je partner.

Wanneer er eenmaal bekend is dat jullie kleintje er is, zal er veel bezoek willen langskomen. De één kan hier beter mee om gaan dan de ander. Spreek vaste bezoektijden af en laat mensen even bellen voordat ze langs komen. Als de visite er is, kun je met je partner of de kraamverzorgster een teken afspreken voor wanneer het je te veel wordt. Zij kunnen de visite dan met beleid de deur wijzen. Een andere optie is om een paar weken of maanden na de geboorte een grote kraamborrel te geven en iedereen in één keer te ontvangen.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 41.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.