20 weken zwanger

Op de helft met 20 weken zwanger

20 weken zwanger alweer, je bent nu op de helft van de zwangerschap. Of zelfs al over de helft als jouw kindje besluit wat eerder te komen. In deze twintigste zwangerschapsweek is de kans weer groter dat jij je kindje zal voelen, mocht dit nog niet gebeurd zijn. Het kindje maakt 200 tot 300 bewegingen per dag en is nu ongeveer 24 – 25 cm lang en 300 gram. De meeste kans om hem of haar te voelen maak je wanneer je rustig ligt of zit. Als jij beweegt wieg je het kindje in slaap en meestal als jij wilt rusten wordt het kindje weer wakker. En zal dit laten merken!

Het gehoor van de kleine is sinds de negentiende zwangerschapsweek nog meer ontwikkeld. Er wordt echt heel hard gewerkt daarbinnen! Jouw baby zal nu meer geluiden kunnen horen en deze geluiden ook harder horen. De baby hoort van alles daarbinnen, denk aan jouw hartslag, het stromen van jouw bloed, het klotsen van het vruchtwater en jouw stem. Wanneer hij of zij geboren is, wordt het kindje vaak rustig van het horen van jouw hartslag. Je kunt het kindje dan met het hoofdje op jouw ontblote bovenlijf leggen, men noemt dit kangeroeën. Deze methode wordt vaak bij veel te vroeg geboren kindjes gebruikt om het ouder – kind contact te versterken.

Snelle groei met 20 weken zwanger

Nu je 20 weken zwanger bent zal het lijken alsof jouw buik iedere dag een beetje groter wordt. Je kan nu meestal niet meer verhullen dat je zwanger bent. De baarmoeder komt nu tot net boven de navel en begint nu ook uit te bollen. Door deze snelle groei van de baarmoeder, kun je last krijgen van “bandenpijn”. Dit zijn scherpe, onverwachte steken aan de zijkant van je onderbuik en deze kunnen doortrekken naar je schaambeen en de binnenkant van je vagina. Dit kan heel vervelend zijn en je kan hier erg van schrikken. Een moment van rust inlassen helpt vaak. Vooral als je erg druk bent geweest, veel in beweging, kan bandenpijn vaker voorkomen. Een warm bad doet ook wonderen.

Als je werk doet wat je lichaam veel belast kun je vanaf de twintigste zwangerschapsweek, of al eerder, wat meer last van bandenpijn en lage rugpijn hebben. Is dit het geval dan kan het verstandig zijn om een steunbroek aan te schaffen. Deze broekjes zijn speciaal gemaakt voor zwangere vrouwen en bevatten verstevigende stukken voor de buik en rug. Sommige vrouwen zweren hierbij wanneer ze eenmaal aan de broekjes gewend zijn. Bij het dragen van deze broekjes moet je wel aan het aantrekken van je buikspieren denken. Dit zul je wat bewuster moeten doen, aangezien ze niet gebruikt worden bij het dragen van de steunbroekjes.

Duizelig en moe met 20 weken zwanger

Door het extra bloed in je lichaam kun je last hebben van duizeligheid. Als je dit regelmatig hebt, bijna flauwvalt of zo moe bent dat je er niet aan moet denken om weer die trap op te lopen, laat dan even bij de verloskundige of de huisarts bloed prikken. Het kan zijn dat je met 20 weken zwanger last hebt van bloedarmoede of een gebrek aan ijzer. Hiervoor kun je gewoon ijzertabletten slikken, deze zijn ongevaarlijk voor jouw baby.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 21.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.