26 weken zwanger

Luisteren naar het hartje met 26 weken zwangerschap

Met 26 weken zwanger zijn is het voelzintuig van jullie kindje helemaal ontwikkeld. De baby kan nu bewust voelen, bijvoorbeeld wanneer zijn of haar voetje tegen de wand van de baarmoeder aankomt. Ook kun je na 26 weken zwangerschap het verschil tussen de hartslag van de baby en die van jou goed waarnemen. Het hartje van de kleine klopt twee keer zo snel als die van jou. Wanneer je iemand vraagt om met een lege wc-rol onder je navel te luisteren, zal het hartje, na even zoeken, te horen zijn. Mocht je weten hoe het kindje precies ligt dan is de hartslag wat makkelijker te vinden.

Als jouw baby deze zwangerschapsweek onverhoopt al geboren wordt, dan zijn de kansen op overleven ongeveer 81%. Het kindje is nu ongeveer 33 cm lang en 720 gram zwaar. Helaas brengt een vroeggeboorte een hoop risico’s met zich mee. De baby heeft nog onrijpe longetjes en heel weinig weerstand waardoor hij of zij erg vatbaar is voor infecties. Over twee weken, wanneer je 28 weken zwanger bent, heeft de baby al veel meer kans op overleven dan in deze 26ste zwangerschapsweek. In deze zwangerschapsweek zullen de oogleden van je baby weer open gaan. Deze waren dicht sinds dat je 11 weken zwanger was. De baby kon al licht van donker onderscheiden maar zal dit vanaf deze week in jouw zwangerschap nog bewuster meemaken.

Meer plassen met 26 weken zwanger zijn!

De baby groeit maar door en in deze zwangerschapsweek zul je je realiseren dat je weer wat vaker zult moeten plassen. De baarmoeder is een heel stuk gegroeid, waardoor de ingewanden opzij worden geduwd. De baby is nu ook zo sterk dat hij of zij zelf soms tegen de blaas aandrukt. Mocht je echter heel veel moeten plassen en pijn daarbij hebben, dan kun je blaasontsteking hebben. Dit komt vaker voor bij zwangere vrouwen. Jouw lichaam veranderd zo veel dat je wat meer gevoeliger kunt zijn voor infecties. Drink voldoende, dat zorgt er in ieder geval voor dat de blaas goed doorspoelt. Door alle veranderingen kan het voorkomen dat nagels sneller afbreken dan normaal. Gebruik een verstevigende nagellak en smeer de nagels goed in. Een bezoekje aan de manicure of pedicure is natuurlijk ook een idee. Niet alleen voor de nagels maar ook voor een stukje ontspanning. In deze zesentwintigste zwangerschapsweek is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Laat je wat meer verwennen en verwen jezelf wat meer. Je krijgt het strakjes druk genoeg met het kindje, dus neem daarom nu even de tijd voor jezelf. Dit doe je bijvoorbeeld ook door lekker vroeg je bed in te duiken met een boekje of een filmpje.

Ook de placenta groeit door, deze is na 26 weken zwangerschap bijna net zo groot als de baby. Voor een goed werkende placenta is stress vermijden heel belangrijk. Wanneer jij veel stress hebt, reageert jouw lichaam hier op. Eén van die reacties kan zijn dat de placenta minder goed doorbloed wordt, waardoor het kindje een groeiachterstand kan oplopen.

26 weken zwanger en nesteldrang

Er zijn vrouwen die rond deze zwangerschapsweken last krijgen van nesteldrang. Het kamertje moet nu af, het huis moet schoon, verbouwing moet afgerond worden, de babykleertjes gewassen. Sommigen hebben dit zo sterk dat bijvoorbeeld alle kasten die in huis te vinden zijn leeg gehaald worden, schoongemaakt en helemaal opnieuw ingericht worden. Dit is heel gewoon, de één heeft het wat eerder en meer dan de ander. Je wilt het nestje voor jouw kindje gewoon op tijd in orde hebben.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 27.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.