Wil je een schutting plaatsen, maar vind je het moeilijk om een keuze te maken? Er valt dan ook veel om uit te kiezen met schuttingen van hout, beton, kunststof, gaas of ga je voor een natuurlijke omheining? Aan iedere keuze kleven voor- en nadelen en daarom bespreken we vijf populaire opties.
1. Houten schutting
Je kunt vele redenen hebben om een schutting te willen plaatsen. Als je een terrasoverkapping hebt, heb je misschien behoefte aan meer privacy of wil je een mooi afgerond geheel creëren. Met een schutting van hout kun je alle kanten op. Je kunt zelfs aan de slag met een constructie of je koopt kant-en-klare tuinschermen voor veranda’s. Met de juiste behandeling gaat hout vele jaren mee en als je de kleur op den duur beu bent, schilder je de boel gewoon over. Helaas zorgt zonlicht, regen en wind ervoor dat de schutting door de jaren zijn fraaiheid verliest, zeker bij goedkoper hout. Hardhout is daarom aan te raden, maar daar hangt ook een prijskaartje aan.
2. Betonnen schutting
Een andere populaire manier om je tuin te omheinen is door te kiezen voor beton. Dit materiaal oogt robuust en gaat jaren mee, terwijl het nauwelijks onderhoud vereist. Bij een schutting van beton wordt er vaak gewerkt door palen met sleuven in te graven, waar vervolgens betonplaten worden ingeschoven. Het resultaat kan door de grijze kleur somber ogen, maar laat je een dergelijke schutting begroeien met bijvoorbeeld klimop, dan ontstaat er al snel iets fraais. Of je zet er een mooie muurschildering op. Er zijn ook betonnen schuttingen die een decoratieve structuur of motief hebben, zodat het eruit ziet als een gemetselde muur.
3. Natuurlijke schutting
Wil je liever omringt door worden door een natuurlijke omheining? Een optie is om decoratieve matten te gebruiken, van bijvoorbeeld wilgentakken, rietstengels of boomschors. Hiermee creëer je in een handomdraai een omheining die sierlijk oogt. Een stap verder ga je met het plaatsen een heg. Dit zorgt ook voor veel privacy, zeker in combinatie met glazen schuifdeuren. Zo creëer je een erfafscheiding die levend is en waar ook vogeltjes zich in kunnen nestelen. De ene haag oogt strak en formeel, zoals een heg van conifeer, terwijl je met een heg van bijvoorbeeld laurierkers, boerenjasmijn of heesterganzerik een speelsere uitstraling creëert. Een nadeel bij dergelijke natuurlijke oplossingen is dat er wel het nodige onderhoud bij komt kijken.
4. Kunststof schutting
Een schutting van kunststof komt met de nodige voordelen. Zo is een dergelijke omheining kleurvast en onderhoudsvrij. Omdat het een flexibel materiaal is, zijn er uiteenlopende designmogelijkheden, zoals een houtprint. Er hoeven geen bomen voor gekapt te worden en vaak zijn schuttingen van kunststof gemaakt van gerecycled materiaal. Ook kunststof goedkoper dan bijvoorbeeld hout, maar een nadeel is wel dat het niet zo natuurlijk oogt of veel luxe uitstraalt.
5. Schutting van gaas
Met een schutting van gaas heb je een omheining met een open karakter, waardoor je je niet zo snel ingesloten voelt. Dat kan ook meteen als een nadeel gezien worden als je juist meer privacy wenst. Daarom combineren veel mensen de optie met klimplanten. Het duurt wel even voordat de planten een hekwerk volledig bedekken, maar uiteindelijk kan zo’n schutting daarna ook redelijk goed wind opvangen.
Een betonnen schutting is inderdaad robuust en gaat jaren mee. Ook kan je er gemakkelijk wat tegenaan maken of accessoires tegen bevestigen. Toch gaat mijn voorkeur uit naar een houten schutting, omdat dit wat vriendelijker oogt. Wij willen samen met onze buren ook een schutting laten plaatsen binnenkort.