5 weken zwanger

Een geheimpje

Jullie zijn zwanger, al 5 weken en niemand die het nog weet! De meesten mensen wachten tot de 12de week van de zwangerschap voordat ze het goede nieuws met anderen delen. Rond week 12 van de zwangerschap heb je de eerste echo, waar je het hartje zal zien kloppen en hoort of alles goed is. Ook neemt de kans op het krijgen van een miskraam af in week 12.

De eerste weken van de zwangerschap is er dus een geheimpje tussen jou en je partner. Een leuke tijd, het is altijd leuk om iets te weten wat een ander nog niet weet. Het versterkt de band tussen jullie. Jullie zullen stralen en gelukkig zijn, jullie gedachten zijn bij de zwangerschap en de 40 weken die gaan komen.

Hard aan het werk

Je zult veel willen weten over de baby in jouw buik. In week 5 van de zwangerschap is de baby tussen de 1,5 en 2 mm groot. Denk aan de grootte van een korreltje rijst. Klein hè? Toch wordt er hard gewerkt in de vijfde week. Als je vijf weken zwanger bent vindt er een belangrijk moment plaats daar diep van binnen. Er wordt een begin gemaakt met de opbouw van het hartje. Over ongeveer een weekje zal het hartje beginnen te kloppen.

Denk er maar eens over na, in een hele snelle tijd is er al heel veel ontwikkeld bij de baby. Je bent 5 weken zwanger en de baby heeft al een hartje en je ziet al bobbeltjes ontstaan waar straks de armpjes en de beentjes zullen komen. De ontwikkeling van de spieren en de botten is begonnen. Ook begint het centrale zenuwstelsel, de hersenen en de ruggengraat, in de vijfde week van de zwangerschap vorm te krijgen. Van niets naar al heel veel, in een paar weken tijd!

Eten en drinken

Je bent zwanger! Je kan het bijna niet geloven, want je ziet niets. Misschien voel je je ook niet anders. Maar het is toch echt zo, vijf weken al. Alcohol kun je beter helemaal vermijden, al hoor je verschillende verhalen. Je glaasje laten staan is het beste voor jou en je baby. Ook zul je op moeten letten met zachte kazen, vooral die uit het buitenland. Wanneer deze gemaakt zijn van rauwe melk, kun je deze beter niet eten. Kazen gemaakt van rauwe melk herken je aan het etiket “au lait cru”. Overigens zijn de meeste kazen die in de grote supermarkten liggen veilig en kun je deze gewoon eten tijdens je zwangerschap.

Eet niet teveel produkten welke vitamine A bevatten, zoals leverworst en orgaanvlees. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor de baby.

Rauw vlees is niet verstandig in verband met de toxoplasmoseparasiet. Doorbak al het vlees goed en eet bijvoorbeeld geen Filet American. Deze parasiet kan ook in uitwerpselen van katten voorkomen. Laat vanaf de eerste week van je zwangerschap de kattenbak door iemand anders verschonen en zorg dat je handschoenen draagt wanneer je in de tuin werkt.

Drink niet te veel koffie, niet meer dan 2 kopjes per dag en probeer kruidenthee te drinken in plaats van gewone thee.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 6.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.