9 weken zwanger

Vertellen of niet vertellen?

Waar eerst een geheimpje nog spannend en leuk was, begint het bij velen te kriebelen na 9 weken zwangerschap. Je bent nu al zo ver, de magische 12 weken grens komt ook steeds dichterbij. Misschien heb je het grote nieuws na 9 zwangerschapsweken al met een aantal mensen gedeeld. Het is natuurlijk ook fijn om er met iemand over te kunnen praten. En mocht het na 9 weken toch nog onverhoopt mis gaan, dan heb je grote steun. Ook is het fijn dat je geen smoesjes hoeft te verzinnen voor jouw vermoeidheid of lusteloosheid. Je hebt nu zoveel energie nodig voor de zwangerschap.

Er is al 9 weken heel veel aan de gang in je lichaam, vermoeidheid is dan niet verwonderlijk. Neem je rust, luister naar je lichaam. Het is echt niet erg om in de middag even een half uurtje op bed te gaan liggen. Is de vermoeidheid echt zo erg dat je overal als een berg tegenop ziet, ga dan even langs de huisarts. Misschien heb je ijzer te kort. Het is normaal om wat vaker verkouden te zijn tijdens de zwangerschap. Ook dit wordt veroorzaakt door hormonen. En ook hiervoor geldt, rust en goed voor jezelf zorgen. Een zwangerschapsvitamine slikken is helemaal geen gek idee. Deze koop je gewoon bij de drogist en zo krijg je van alle benodigde vitaminen het juiste binnen.

Friemelen

De handjes en voetjes van het kindje ontwikkelen zich razendsnel. Aan het eind van week 9 zal jouw kindje al een beetje kunnen friemelen met zijn of haar handjes. Ook de teentjes kunnen na 9 weken al bewegen. Helaas voel jij hier nog niets van.

De baby heeft heel veel ruimte in jouw baarmoeder om te bewegen. In week negen van de zwangerschap ontstaan de schouders, ellebogen, heupen en knieën. De embryo begint nu echt op een klein mensje te lijken. Vanaf de tiende week spreken we dan ook over een foetus. De foetus, jouw kindje is in de negende zwangerschapsweek ongeveer 3 cm lang. Na deze negen weken kunnen we ook een gewicht aan gaan geven; jouw baby weegt nu ongeveer 2 gram.

Gezichtje

Je kindje krijgt nu een echt gezichtje, het puntje van de neus zal al te onderscheiden zijn. Ook het mondje en het tongetje zijn al aanwezig. De oortjes zijn zich ook aan het ontwikkelen, al kun je dat in de negende zwangerschapsweek nog niet zien. De voorbereidingen voor de tandjes zijn ook al getroffen. Hier gebeurt niets mee totdat de tandjes echt door gaan komen en dat duurt nog een hele tijd.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 10.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.