24 weken zwanger

24 weken zwanger… het tweede trimester zit er bijna op!

Na 24 weken zwanger zijn zit het tweede trimester er bijna op. Tweederde van de zwangerschap alweer voorbij. In deze vierentwintigste week is het kindje 32 – 33 cm lang en 560 gram. Op naar de eerste kilo! Het kindje is nog steeds hard aan het oefenen met ademen, door vruchtwater in de longetjes te laten lopen en dit er weer uit te persen. Geluiden hoort hij of zij steeds duidelijker en het kindje kan verschillende geluiden al onderscheiden. Jouw stemgeluid herkent hij of zij in deze zwangerschapsweek al uit duizenden! Ook de stem van jouw partner zal het kindje al herkennen. Voor de partner wordt de zwangerschap rond de 24ste week ook weer wat vatbaarder. Het kindje is nu zo groot en sterk, dat de bewegingen ook aan de buitenkant van jouw buik gevoeld kunnen worden. Jouw partner zal vanaf deze zwangerschapsweek wat vaker aan je buik willen zitten!

Doordat het gehoor in deze periode van de zwangerschap al zo goed ontwikkeld is, zal het kindje meer reageren op geluiden en jouw reacties. Bijvoorbeeld op ruzies, geschreeuw of andere harde geluiden. Wanneer jij stress hebt, zal de baby dit merken. Probeer zo veel mogelijk stress te vermijden, de baby kan daar heel onrustig van worden.

Ritme en 24 weken zwanger…

Jullie kleintje heeft in deze vierentwintigste zwangerschapsweek al een eigen slaapritme. Dit kan een ander ritme zijn dan dat van jou. Je zult nu zelf ook duidelijk merken wat zijn of haar ritme is. Daar ga je je dan op instellen. Maak je niet ongerust wanneer de baby heel rustig is, wanneer deze normaal druk bezig is. Waarschijnlijk is hij of zij zo druk bezig met oefenen en grijpen dat er even wat extra slaapuurtjes gemaakt worden. Het kindje slaapt in deze zwangerschapsweken ongeveer tussen de 17 en 20 uur per dag. Op deze manier kan de baby goed groeien. Ook al is jouw baby aan de buitenkant al een echt mensje, de longen zijn nog niet gerijpt. Echter, nog maar een paar zwangerschapsweken en ook deze organen zijn sterk genoeg om buiten de baarmoeder te kunnen overleven!

Met 24 weken zwangerschap nadenken over je zwangerschapsverlof

Het lijkt nog ver weg, maar over tien weken, wanneer je 34 weken zwanger bent, kun je al met verlof zijn. Je mag doorwerken tot je 36 weken zwanger bent, als jouw lichaam dit toe laat. Dit verlof duurt 16 weken, 4 tot 6 weken voor de bevalling en 10 tot 12 weken na de bevalling. Wanneer het kindje later dan de uitgerekende datum geboren wordt, zal het verlof langer dan 16 weken duren. Als jouw kindje bijvoorbeeld pas bij 41 weken zwangerschap geboren wordt, heb je recht op 17 weken verlof. Het is ook goed om na te denken over ouderschapsverlof. Als je langer dan 1 jaar bij dezelfde werkgever werkt, heb je hier recht op. Dat kun je bijvoorbeeld gebruiken om een tijdje minder uren te werken en meer uren voor je kindje te zorgen. Wanneer je hier aan denkt, ben je in deze 24ste zwangerschapsweek ruim op tijd om dit met jouw werkgever te bespreken. Op deze manier geef je je werkgever ook de gelegenheid om jouw afwezigheid goed op te kunnen vullen.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 25.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.