25 weken zwanger

Trapjes en stompjes wanneer je 25 weken zwanger bent

Waar er eerst nog lieve, kleine plopjes te voelen waren, zullen deze na 25 weken zwangerschap kunnen veranderen in echte trapjes en stompjes. De baby is nog altijd alle spieren aan het oefenen en dit ga jij steeds beter voelen. Rond de 25ste zwangerschapsweek heeft jullie kindje nog alle ruimte om goed te oefenen, hoe groter hij of zij wordt hoe minder ruimte het krijgt. Daarom pakt het kindje nu zijn of haar kans om de spieren goed te oefenen. Het kan af en toe zelfs een beetje pijn doen. Hij of zij kan niet meer helemaal los rondzwemmen in de baarmoeder, maar draaien gaat nog prima. Daarom zul je bij de controles merken dat het kindje soms met het hoofdje naar boven ligt en de andere keer weer naar beneden. De definitieve houding van jullie kleintje zal pas in de laatste zwangerschapsweken ingenomen worden.

In de vijfentwintigste zwangerschapsweek leeft er ook al een aardig kindje in je buik. Hij of zij is alweer rond de 32 cm lang en 650 gram. Door het groeien van het kindje, voel je de bewegingen uiteraard ook veel duidelijker.

Wanneer er 25 weken van de zwangerschap voorbij zijn, kun je last krijgen van harde buiken. Dit kan ook een beetje pijn doen. De baarmoeder gaat zich opmaken voor de bevalling en doet dit door de spieren samen te trekken. Een soort oefenweeën. Dit kan de baby helemaal geen kwaad doen. Wel is het verstandig om het iets rustiger aan te doen wanneer je hier vaker last van hebt. Het kan een teken zijn van te veel inspanning. Wanneer je veel last hebt van deze harde buiken, meld dit dan wel even aan jouw verloskundige of gynaecoloog. Het advies wat je zal krijgen zal rust zijn. De baby heeft jouw rust nodig om goed te kunnen groeien.

25 weken zwanger? Vaker op controle bij je specialist

Je zult je in deze periode van jouw zwangerschap nog prima voelen. Vanaf de 25ste week van de zwangerschap kom je vaker op controle bij jouw specialist. Dit wordt nu om iedere drie zwangerschapsweken in plaats van vier. Tijdens de controles wordt er niet alleen naar de baby gekeken, maar ook naar jou. Jouw bloeddruk is één van de dingen die gemeten wordt. Aan de bloeddruk kan de verloskundige of gynaecoloog zien hoe jouw conditie is. Een te hoge bloeddruk kan zorgen voor complicaties in de laatste zwangerschapsweken. Als jouw bloeddruk te hoog is zal jouw specialist meer rust aanraden, volg dat advies dan ook op.

Ook kan een te hoge bloeddruk wijzen op een zwangerschapsvergiftiging. Bij een zwangerschapsvergiftiging wordt je sowieso doorverwezen naar een gynaecoloog en wordt je nog beter in de gaten te houden. In dit geval werkt de placenta niet zo goed als deze zou moeten en dit is slecht voor de baby. Gelukkig kan men meestal op tijd ingrijpen, hierom zijn controles tijdens de zwangerschap zo belangrijk.

25 weken zwanger? Denk nu na over borstvoeding of flesvoeding

Waarschijnlijk zul je in deze zwangerschapsweken vaak al de vraag krijgen of je borstvoeding gaat geven of flesvoeding. Gelukkig heb je nog een aantal weken om die beslissing te nemen. Natuurlijk lees en hoor je overal dat borstvoeding het beste zal zijn voor het kindje. Dat is ook zo, maar de kunstvoeding van tegenwoordig is ook zo ver ontwikkeld dat jouw kindje alleen maar het beste binnen zal krijgen. Mocht je om wat voor reden dan ook twijfelen over borstvoeding, denk hier dan goed over na. Zowel jouw kindje als jijzelf hebben er nu en strakjes niets aan als jij nu al opziet tegen de borstvoeding. Dat geeft stress en dat is niet goed voor jullie. Wel of geen borstvoeding is en blijft jouw beslissing.

Wanneer je besluit om flesvoeding te geven, schaf dan in eerste instantie standaard flessen aan. Er zijn heel veel soorten en na de geboorte zul je kunnen beslissen welke voor jullie de beste is.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 26.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.