36 weken zwanger

36 weken zwanger, vanaf volgende week mag je officieel thuis bevallen!

Vanaf de volgende zwangerschapsweek mag je officieel thuis bevallen, mocht jouw keuze hiernaar uit gaan. Jullie kindje is er helemaal klaar voor. In deze zesendertigste zwangerschapsweek is hij of zij gemiddeld 45 cm lang en 2900 gram zwaar. Als je zwanger bent van je eerste kindje, zal het deze zwangerschapsweek waarschijnlijk in gaan dalen. De baby zal met het hoofdje dieper het bekken inzakken. Voor jou zal dat weer meer lucht geven, immers je longen worden niet meer in verdrukking gebracht. Het kan zijn dat je wat meer ruimte in je maag voelt en ook dat zal een verlichting zijn. Is jullie kleintje eenmaal ingedaald dan zal het kindje niet meer van positie veranderen. Zelf zal je het gevoel hebben dat je buik bijna op je voeten hangt.

Bij een volgende zwangerschap is de kans groot dat het kindje in een latere zwangerschapsweek indaalt. Omdat jouw buikspieren al een keer helemaal opgerekt zijn door een zwangerschap, heeft het kindje nu wat meer ruimte.

36 weken zwanger? Doe een belrondje naar thuiszorgwinkels

Na 37 weken zwanger te zijn moeten jullie het bed op klossen zetten. Deze kun je huren bij thuiszorgwinkels. Het is verstandig om deze zwangerschapsweek alvast een belrondje te doen naar deze winkels. Je zal verbaasd zijn hoeveel mensen klossen nodig hebben op dit moment. Het is de bedoeling dat jouw bed op een hoogte van ongeveer 80 cm komt te staan. Dit is om rugklachten te voorkomen bij de verloskundige en kraamzorg. Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen, zul je het bed ook op klossen moeten zetten. Je weet immers niet hoe het allemaal zal gaan verlopen.

Heb je een waterbed? Overleg dan met de verloskundige en kraamzorg. Zij kunnen vragen om een apart bed neer te zetten, ook deze kun je eventueel bij de thuiswinkel huren. Maar, het kan ook zijn dat ze het voldoende vinden wanneer jullie een extra matras op het waterbed leggen.

36 weken zwanger… en nu maar afwachten

En opeens is het zo ver. Het ene moment zit je nog in je twaalfde zwangerschapsweek en kijk je uit naar de eerste echo, het volgende moment ben je met zwangerschapsverlof. Je kunt je nu helemaal concentreren op de naderende bevalling en de periode daarna. Misschien ben je al helemaal klaar met het zwanger zijn en mag het kindje wel komen. Het kan ook zijn dat je zo aan het genieten bent, dat je hoopt dat het kindje nog een paar zwangerschapsweken blijft zitten.

Hoe dan ook, probeer niet te gaan zitten afwachten. Blijf je dingetjes doen, neem wel wat meer rust. Ben je geen type voor een middagdutje? Een filmpje kijken op de bank of in bed kan ook wonderen doen. Je ontlast je lichaam en je geest, lekker ontspannend. Verwen jezelf ook nog even op de kapper of een schoonheidsbehandeling. Straks heb je het druk met je kindje en kom je daar misschien niet echt meer aan toe.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 37.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.