2 weken zwanger

De kans is groot dat jij en je partner al hard aan het “oefenen” zijn om zwanger te worden. Kijk uit dat de lat niet te hoog ligt en blijf plezier maken. Vooral voor een man is het niet bevorderlijk voor het libido om nu te moeten omdat we nu zwanger moeten worden. Probeer het ontspannen en leuk te houden. Op deze manier heb je een grotere kans op een zwangerschap. Iedereen kent wel iemand die maar niet zwanger werd totdat ze op vakantie gingen. Na de vakantie bleek ze toch zomaar zwanger te zijn. Gek? Nee, helemaal niet. Op vakantie ben je ontspannen, vrolijk en geniet je van alles. Wat erg goed mee werkt aan de kans op een zwangerschap!

Wat doet mijn lichaam?

Na de eerste week van je menstruatie is er één eitje aan het rijpen en dit eitje zal aan het eind van week 2 van de zwangerschap van de eierstokken los komen. Dit eitje zal in een eileider wachten op de bevruchting door een zaadcel. Het eitje zal circa 24 uur leven dus je voelt het al aankomen: in deze 24 uur zal de vrijpartij moeten plaatsvinden om de meeste kans te hebben op een zwangerschap. De zaadcellen leven iets langer, waardoor er een kleine marge is. Hierdoor is er ook een kans op zwangerschap wanneer je 1 tot 2 dagen voor de eisprong hebt gevreeën.

Eisprong? Wanneer dan?

Het klinkt vrij simpel: vrij rond de eisprong, dan is de kans op een zwangerschap het grootst.

Maar wanneer is dit dan? Bij een regelmatige cyclus is de eisprong ongeveer 14 dagen na de menstruatie. Er zijn manieren om de eisprong vast te stellen, zoals het meten van jouw temperatuur voordat je opstaat. Op het moment dat de temperatuur ongeveer 0,3 graden stijgt, heeft de eisprong plaatsgevonden. Dit is een vrij intensieve methode, iedere morgen temperaturen en dit eerst een cyclus gedaan hebben voordat je weet wanneer je zwanger kunt worden. En het is noodzakelijk dat je een hele regelmatige cyclus hebt.

Gelukkig leven wij in een makkelijke tijd. Tegenwoordig kun je bij de drogist, apotheek en op internet testjes kopen die de eisprong berekenen. Je begint met deze testjes ongeveer 9 dagen na je laatste menstruatie en doet iedere dag een testje. Na een aantal dagen geeft deze test aan dat nu het moment is om zwanger te worden.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 3.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.