42 weken zwanger

“Hallo baby! Ik ben 42 weken zwanger, waar blijf je nou?”

Dit zul je in deze 42ste week van jouw zwangerschap vaak tegen je kindje zeggen. Misschien hard op, misschien in jezelf. Je baby is in deze zwangerschapsweek gemiddeld 3500 gram. Schrik niet als jouw verloskundige of gynaecoloog een schatting maakt van bijvoorbeeld 4250 gram. Dat kan. Wanneer jouw baby nu geboren wordt, zal het een lekkere bollie zijn. De nageltjes zullen lang zijn en de kans dat je kunt zien hoe het beschermlaagje van de huid eruit ziet is nihil. Hier zal niets meer van over zijn. Overigens wordt je aan het einde van deze zwangerschapsweek overgedragen aan de gynaecoloog, mocht je nog door je verloskundige begeleid worden. Na 42 weken zwangerschap spreekt men van overdragenheid of te wel serotiniteit. Nu is het advies om niet meer thuis te bevallen en kan de verloskundige niets meer doen. Dat kan een teleurstelling zijn, maar dat is het beste voor jou en je kindje. De verloskundige zal duidelijke afspraken met jullie maken tot wanneer je hem of haar nog mag bellen en vanaf welke dag je echt direct het ziekenhuis moet bellen.

In deze 42ste zwangerschapsweek weet je waarschijnlijk al wanneer de baby uiterlijk geboren zal worden. Er is een afspraak gemaakt om jou in te leiden, zoals ze dat zo mooi noemen. Dit zal gebeuren door middel van weeopwekkers welke je via een infuus binnen krijgt. Ook kan er een soort gel op de baarmoedermond gesmeerd worden. Dit zorgt voor de rijping van de baarmoedermond en kan ook weeopwekkend werken.

Dit inleiden kan ook in vroegere zwangerschapsweken gebeuren, wanneer de placenta bijvoorbeeld niet meer goed werkt, de vliezen langdurig gebroken zijn, je een te hoge bloeddruk hebt en zo zijn er nog veel meer redenen om te besluiten de natuur een handje te helpen.

Verreweg de meeste gevallen beginnen op een natuurlijke manier, probeer je geen zorgen te maken. Kun je nog een beetje uit de weg met jezelf en heb je niet te veel klachten, probeer dan nog eventjes te genieten. Het is nu echt nog heel eventjes en dan woont jouw kindje niet meer veilig in jouw buik. Het zal weer wennen zijn om niets meer in je buik te voelen en niet meer altijd samen te zijn.

En een positief puntje van 42 weken zwanger zijn is dat jouw zwangerschapsverlof in ieder geval 2 weken langer duurt!

 

Ga hier terug naar de zwangerschapskalender.