• Baby
    • Slaaptips baby
  • Peuters
  • Kleuters
  • Ouders
  • Zwanger
  • Doen
  • Kinderkamer
  • Zwangerschapskalender
  • Reviews
  • Baby
    • Slaaptips baby
  • Peuters
  • Kleuters
  • Ouders
  • Zwanger
  • Doen
  • Kinderkamer
  • Zwangerschapskalender
  • Reviews
Home Baby

Is jouw baby vaak wakker ’s nachts?

6 augustus 2020
in Baby
0
Baby wakker nacht

Waarom is je baby vaak wakker ‘s nachts? Waarom wordt je baby misschien wel elk uur wakker? Waarom komt je baby vaker ‘s nachts dan overdag? Of waarom duurt het lang voordat je baby ‘s nachts weer in slaap valt? Allemaal vragen die jij jezelf als jonge ouder kunt afvragen. Soms ligt het antwoord voor de hand, maart vaak ook niet. Hieronder vind je – per leeftijdsgroep –  de echte redenen waarom je baby ’s nachts vaak wakker wordt.

Inhoud toon
1 Newborn 0 – 3 maanden
2 Rond 4 maanden – baby vaak wakker ‘s nachts
3 Baby 5 – 12 maanden
3.1 (Negatieve) slaapassociaties
3.2 Oververmoeidheid van de voorgaande dag
3.3 Wakker worden door honger
4 Baby ‘s nachts klaarwakker
5 Leer meer over de slaap van je kindje

Newborn 0 – 3 maanden

Allereerst, gefeliciteerd met de geboorte van je baby(‘s). De eerste weken zijn onbetaalbaar en is voor de meeste dan ook een geweldige periode om mee te maken. Het is compleet normaal dat je baby elke twee tot drie uur voeding nodig heeft gedurende de eerste twee maanden (afhankelijk van ontwikkeling en groei).

Daarna laat ongeveer 50% van de baby’s één of twee nachtvoedingen vallen tegen de derde maand. Maar dat geldt dus ook voor ongeveer de helft van de baby’s niet. Deze baby’s blijven ‘s nachts vaak komen voor voeding. Op deze leeftijd definiëren we doorslapen als 5 of meer uur aaneengesloten slapen, verdeeld over een nacht van 10 tot 12 uur. Het kan dus voorkomen dat je baby alsnog een aantal keer wakker wordt gedurende nacht, maar er is ook een langere periode dat je kindje al doorslaapt.

De echte reden dat je kindje elke twee tot drie uren wakker wordt op deze leeftijd is omdat je baby nog heel jong is en behoefte heeft aan voeding. Geen zorgen dus! Het is heel normaal op deze leeft dat je baby vaak wakker wordt ‘s nachts!

Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022

Rond 4 maanden – baby vaak wakker ‘s nachts

Dit is de leeftijd waarop de eerste onrust echt begint: je baby krijgt te maken met de 4 maanden slaapregressie. Deze wordt veroorzaakt door alle neurologische ontwikkelingen die samenvallen waardoor je kindje simpelweg moeite krijgt met slapen. Baby’s van 4 maanden (specifiek rond de 19e week) kunnen ook meer afgeleid zijn tijdens voedingen, wat ervoor zorgt dat de dagelijkse calorie-inname iets afneemt, wat er weer voor zorgt dat de ‘honger’ tijdens de nacht tijdelijk toeneemt. En je raadt het al, deze honger zorgt ervoor dat je kindje weer vaker wakker wordt gedurende de nacht.

De echte redenen dat je baby elke twee tot drie uren wakker wordt op deze leeftijd: de 4 maanden slaapregressie en/of behoefte aan voeding.

Baby 5 – 12 maanden

De allereerste slaapregressie heb je inmiddels ‘overleefd’, maar de kans is groot dat je baby ongewenste gewoonten heeft ontwikkeld om in slaap te vallen. Zo kan het zijn dat je je baby in slaap moet wiegen, voeden of dat je baby alleen bij of met jou in slaap valt. We noemen dit negatieve slaapassociaties en wanneer je deze niet doorbreekt, zullen deze blijven bestaan (nee, dat is helaas geen fase die vanzelf overgaat). Daarnaast kunnen er in het eerste levensjaar van je kindje ook oververmoeidheid en honger een rol spelen.

(Negatieve) slaapassociaties

Als je baby ’s nachts wakker wordt en er is een drastische verandering in de situatie ten opzichte van de situatie waarin je baby in slaap viel, dan veroorzaakt dat stress bij je baby. Deze stress zal omslaan in huilen omdat je baby graag de vertrouwde situatie terug wil waarin hij/zij in slaap viel (wiegen, voeden etc.). Huilen is dé manier van communiceren en dus ook de manier om om jouw hulp te vragen. Maak de vergelijking maar eens met jezelf: Stel, je valt in slaap in je eigen heerlijke bed en de volgende ochtend word je wakker in je achtertuin….precies..dat is wat je baby doormaakt tijdens zo’n wakkerder moment in de nacht.

Het is belangrijk dat er gewerkt wordt aan het doorbreken van deze slaapassociaties zodanig dat je je baby helpt gezonde slaapgewoonten te creëren (en ja, voeden en knuffelen tijdens de nacht mag gewoon tijdens dit proces ; )). Weet dus dat er een oplossing is om je baby hiermee te helpen en dat je geen genoegen hoeft te nemen met slapeloze nachten veroorzaakt door negatieve slaapassociaties.

Oververmoeidheid van de voorgaande dag

Een andere reden dat je baby elk uur of elke twee uur wakker wordt gedurende de nacht, kan zijn dat je baby oververmoeid is van de voorgaande dag. Dit kan ontstaan door het missen van een dutje, te weinig slaap overdag (leeftijdspassende slaaptotalen zijn belangrijk om te behalen!) of wakkervensters die (veel) te lang zijn. Twijfel je of dit speelt? Let er dan eens op of je baby tijdens de eerste drie uren van de nachtslaap wakker wordt, of je baby in slaap valt tijdens de bedtijdroutine of dat je baby binnen 1 tot 2 minuten in slaap valt na het in bed leggen. Probeer de bedtijd 30 tot 60 minuten te vervroegen als je weet dat je baby overdag te weinig geslapen heeft. Lees hier meer over oververmoeidheid bij baby’s.

Wakker worden door honger

Ten slotte kan je baby ‘s nachts vaak wakker worden door honger of door gemiste calorieën overdag. Probeer je baby na elk dutje een voedingsmoment te bieden zodat je baby goed wakker en alert is tijdens het voedingsmoment. Bied je het voedingsmoment vlak voor een dutje aan, dan loop je het risico dat je baby al te moe is om nog effectief te drinken. Daarbij loop je het risico dat je baby in slaap valt tijdens het voeden waardoor hier een (negatieve) slaapassociatie mee gelegd kan worden.

Weet ook dat tijdens deze leeftijdsfase er nog slaapregressies plaats blijven vinden rond de 7e en de 9e maand. Wil je meer weten over slaapregressies? Lees dan zeker even het artikel over dit onderwerp.

Kortom, op deze leeftijd zijn de meest voorkomenden redenen dat je baby vaak wakker wordt ‘s nachts: aangeleerde slaapassociaties, honger en dus behoefte aan voeding, gedurende de dag overgelagen of te korte dutjes, te lang wakker tussen de verschillende dutjes of een periode van slaapregressie.

Baby ‘s nachts klaarwakker

Hopelijk heeft deze uitleg jou meer helderheid geeft over wat de oorzaken zijn van nachtelijk wakker worden. Vergeet niet, het is volkomen normaal om 5 tot 6 keer per nacht een wakkerder moment te beleven. De vraag is alleen of je baby op dat moment in staat is om terug in een diepere slaap te vallen.. Is jouw baby ‘s nachts echter klaarwakker en wil hij of zij niet meer verder slapen? In dat geval is dat vervelend voor jullie allebei omdat je dan beide je nodige slaap gaat missen. Honger is uitgesloten, dus zijn de meestvoorkomende redenen:

  • (Negatieve) slaapassociatie
  • Slaapregressie
  • Oververmoeid
  • Omgevingsfactoren zoals geluid, te warme of koude kamer, teveel licht etc

Leer meer over de slaap van je kindje

BOEKEN OVER SLAPEN BEKIJKEN

Vorig artikel

Baby oververmoeid? Dit is wat je moet weten!

Volgend artikel

Korte dutjes bij pasgeboren baby

GerelateerdeArtikelen

Waarom bedenken babynaam belangrijk
Baby

Bedenken van een babynaam: waarom belangrijk?

6 maart 2023
Beste keuze duurzame luiers
Baby

Bekijk het alternatief voor de standaard luiers!

20 februari 2023
Boxpakjes leuk en praktisch
Baby

Boxpakjes: leuk en praktisch!

19 januari 2023
Zo kleine beter in slaap vallen
Baby

Zo laat je jouw kleine beter in slaap vallen

13 december 2022
Tips managen kindje beter verlopen
Baby

Tips om het managen van je kindje beter te laten verlopen

13 december 2022
Aankooptips lichtgewicht buggy
Baby

Handige aankooptips voor een lichtgewicht buggy

8 december 2022
Volgend artikel
Korte dutjes baby en newborn

Korte dutjes bij pasgeboren baby

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen!

Tips voor salarisonderhandeling

Tips voor een salarisonderhandeling!

1 dag geleden
Tips ontspannen dagje pretpark met kinderen

Tips voor een ontspannen dagje pretpark met de kinderen!

1 dag geleden

Recente reviews!

Barbie ambulance

Barbie Ambulance

3 maanden geleden
magnetron sterilisator

Magnetron sterilisator

7 maanden geleden
JustMama.nl

Mama blog vol tips rondom baby's, peuters en kleuters. Van handige tips rondom de gezondheid tot aan leuke dagjes uit en lekkere recepten. Je vind het via Justmama.nl!

Informatie

Disclaimer
Black Friday 2022
Sitemap

Over

Adverteren – samenwerken
Contact

Copyright © 2020 - 2023 - JustMama.nl

No Result
View All Result
  • Baby
    • Slaaptips baby
  • Peuters
  • Kleuters
  • Ouders
  • Zwanger
  • Doen
  • Kinderkamer
  • Zwangerschapskalender
  • Reviews