Home Baby De echte redenen waarom je baby ’s nachts vaak wakker is

De echte redenen waarom je baby ’s nachts vaak wakker is

door Just mama
Baby wakker nacht

Het ouderschap is niet altijd even makkelijk. Een goede nachtrust zou het wel een beetje ‘makkelijker’ moeten maken. Daarom nemen we je mee in de echte redenen waarom je baby ’s nachts elke twee tot drie uur wakker wordt. Niemand kan je voorbereiden op het slaaptekort dat je als ouder zijnde kunt ervaren. Wij hadden daadwerkelijk geen idee, maar toen onze baby’s eenmaal een moeilijke slaper bleken te zijn, wisten we niet hoe het voelde om nacht in en nacht uit hooguit twee tot drie uurtjes te slapen: hel.

Maar waarom worden sommige baby’s elke twee tot drie uren dan wakker in de nacht? Of soms zelfs elk uur? Ze hebben bij oververmoeidheid toch juist de behoefte om te slapen? Dat klopt, alleen bij oververmoeidheid werkt dat helaas niet zo. Stresshormonen zitten in de weg en daarmee in slaap vallen is helaas niet zo makkelijk. Hieronder vind je, per leeftijd, de echte redenen waarom je kindje ’s nachts frequent wakker wordt.

 

Newborn 0 – 3 maanden

Allereerst, gefeliciteerd met de geboorte van je baby(‘s). De eerste weken zijn onbetaalbaar en is voor de meeste dan ook een geweldige periode om mee te maken. Het is compleet normaal dat je baby elke twee tot drie uur voeding nodig heeft gedurende de eerste maand (afhankelijk van ontwikkeling en groei). Ongeveer 50% van de baby’s laat één of twee nachtvoedingen vallen tegen de derde maand. Op deze leeftijd definiëren we doorslapen als 5+ uren aaneengesloten slapen over een nacht van 10-12 uren.

De echte redenen dat je newborn elke twee tot drie uren wakker wordt op deze leeftijd: de jonge leeftijd en behoefte aan voedingen.

Baby 4 maanden

Dit is de leeftijd waarop de eerste onrust echt begint: je baby krijgt te maken met de 4 maanden slaapregressie. Deze wordt veroorzaakt door alle neurologische ontwikkelingen die samenvallen waardoor je kindje simpelweg moeite krijgt met slapen. Baby’s van 4 maanden (specifiek rond de 19e week) kunnen ook meer afgeleid zijn tijdens voedingen, wat ervoor zorgt dat de dagelijkse calorie-inname iets afneemt, wat er weer voor zorgt dat de ‘honger’ tijdens de nacht tijdelijk toeneemt.

De echte redenen dat je baby elke twee tot drie uren wakker wordt op deze leeftijd: de 4 maanden slaapregressie en/of behoefte aan voeding.

Baby 5 – 12 maanden

De allereerste slaapregressie heb je inmiddels ‘overleefd’, maar de kans is groot dat je baby ongewenste gewoonten heeft ontwikkeld om in slaap te vallen. Zo kan het zijn dat je je baby in slaap moet wiegen, voeden of dat je baby alleen bij of met jou in slaap valt. We noemen dit negatieve slaapassociaties en wanneer je deze niet doorbreekt, zullen deze blijven bestaan (nee, dat is helaas geen fase die vanzelf overgaat).

Slaapassociaties

Als je baby ’s nachts wakker wordt en er is een drastische verandering in de situatie ten opzichte van de situatie waarin je baby in slaap viel, dan veroorzaakt dat stress bij je baby. Deze stress zal omslaan in huilen omdat je baby graag de vertrouwde situatie terug wil waarin hij/zij in slaap viel (wiegen, voeden etc.). Huilen is dé manier van communiceren en dus ook de manier om om jouw hulp te vragen. Maak de vergelijking maar eens met jezelf: Stel, je valt in slaap in je eigen heerlijke bed en de volgende ochtend word je wakker in je achtertuin….precies..dat is wat je baby doormaakt tijdens zo’n wakkerder moment in de nacht. Het is belangrijk dat er gewerkt wordt aan het doorbreken van deze slaapassociaties zodanig dat je je baby helpt gezonde slaapgewoonten te creëren (en ja, voeden en knuffelen tijdens de nacht mag gewoon tijdens dit proces ; )). Weet dus dat er een oplossing is om je baby hiermee te helpen en dat je geen genoegen hoeft te nemen met slapeloze nachten veroorzaakt door negatieve slaapassociaties.

Oververmoeidheid van de voorgaande dag

Een andere reden dat je baby elke twee tot drie uren wakker wordt gedurende de nacht, kan zijn dat je baby oververmoeid is van de voorgaande dag. Dit kan ontstaan door het missen van een dutje, te weinig slaap overdag (leeftijdspassende slaaptotalen zijn belangrijk om te behalen!) of wakkervensters die veel te lang zijn. Twijfel je of dit speelt? Let er dan eens op of je baby tijdens de eerste drie uren van de nachtslaap wakker wordt, of je baby in slaap valt tijdens de bedtijdroutine of dat je baby binnen 1 tot 2 minuten in slaap valt na het in bed leggen. Probeer de avondbedtijd 30 tot 60 minuten te vervroegen als je weet dat je baby overdag te weinig geslapen heeft.

Wakker worden door honger

Ten slotte kan je baby op deze leeftijd elke twee tot drie uur gedurende de nacht wakker worden door honger of door gemiste calorieën overdag. Probeer je baby na elk dutje een voedingsmoment te bieden zodat je baby goed wakker en alert is tijdens het voedingsmoment. Bied je het voedingsmoment vlak voor een dutje aan, dan loop je het risico dat je baby al te moe is om nog effectief te drinken. Daarbij loop je het risico dat je baby in slaap valt tijdens het voeden waardoor hier een slaapassociatie mee gelegd kan worden.

Weet ook dat tijdens deze leeftijdsfase er nog slaapregressies plaats blijven vinden rond de 7e en de 9e maand. Wil je meer weten over slaapregressies? Lees dan zeker even het blog over dit onderwerp.

De echte redenen dat je baby tijdens de nacht elke twee tot drie uur wakker wordt op deze leeftijd: slaapassociaties, honger, overgeslagen dutjes of te korte dutjes, te lange wakkervensters.

Hopelijk heeft deze uitleg jou meer helderheid geeft over wat de oorzaken zijn van nachtelijk wakker worden. Vergeet niet, het is volkomen normaal om 5 tot 6 keer per nacht een wakkerder moment te beleven. De vraag is alleen of je baby op dat moment in staat is om terug in een diepere slaap te vallen. Zo niet, dan weet je nu welke redenen er zijn waarom jou baby het ‘s nachts wordt en waar je aan kunt werken.

Leer meer over de slaap van je kindje

You may also like

Laat een reactie achter