33 weken zwanger

Blauwe plekken en gekneusde ribben!?

Nu je 33 weken zwanger bent is jullie kleine ongeveer 41 cm lang en weegt rond de 2 kilo. In de vorige zwangerschapsweek woog het kindje nog gemiddeld 1800 gram, je ziet hoe hard je baby nu aan het groeien is. Hij of zij maakt weer een groeispurt en komt ongeveer 230 gram per week aan vanaf deze zwangerschapsweek.

Je kindje is al een groot aantal zwangerschapsweken de spieren en bewegingen aan het oefenen. Dat ga jij nu steeds meer merken. Hij of zij kan nu zo hard schoppen, slaan of bewegen dat je er een blauwe plek van kan krijgen. Of zelfs een gekneusde rib. Dit is natuurlijk pijnlijk en niet leuk maar het komt gelukkig zelden voor. En om dit soort dingen zul je in de toekomst kunnen lachen, wanneer je terug denkt aan de tijd dat jouw kindje nog veilig en warm in jouw buik zat. Ondanks dat je nu nog naar het ziekenhuis zal moeten, is het minder risicovol voor het kindje om in deze zwangerschapsweek geboren te worden. Over 4 weken, wanneer je 37 weken zwanger bent mag je officieel thuis bevallen, mits er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen.

33 weken zwanger, je baby begint een definitieve positie aan te nemen

Als je 33 weken zwanger bent, zal jouw baby zich op gaan maken voor de bevalling. Hij of zij begint langzaam maar zeker een definitieve positie aan te nemen. De baby ligt pas echt vast wanneer hij of zij is ingedaald. Nu kan de baby nog gewoon draaien en van houding veranderen. De definitieve positie van het kindje is belangrijk voor de bevalling. Het mag duidelijk zijn dat het de meest ideale situatie is wanneer het kindje met het hoofdje naar beneden ligt. In de meeste gevallen is dit ook zo, ligt jouw kindje echter nog met het hoofdje omhoog dan noemen we dit een stuitligging.

De verloskundige of gynaecoloog zal bij iedere controle deze houding controleren. Is het zo dat jullie kleintje na 36 weken zwangerschap nog steeds in een stuit ligt, zal er geadviseerd worden het kindje proberen te draaien. Dit advies kan ook eerder gegeven worden, dat ligt aan de hoeveelheid vruchtwater. Dit laten draaien van de baby is niet leuk, maar gelukkig ongevaarlijk. Het komt ook voor dat je op de afspraak aankomt om de baby te laten draaien en dat het kindje ondertussen zelf al gedraaid is. Probeer positief te blijven en laat je goed informeren door jouw specialist. De baby zal in de ideale situatie met het gezichtje naar jouw rug kijken. Ligt hij of zij met het gezichtje naar jouw buik, dan noemt men dit een sterrenkijkertje. Dit kan de bevalling beïnvloeden, maar dat is niet noodzakelijk.

Wat? 33 weken zwanger en zwangerschapsdementie?

Ook in deze laatste zwangerschapsweken blijf je last houden van kwaaltjes. Zwangerschapsdementie is er eentje van. Je bent zo druk bezig met de komst van jullie kleintje dat het kan zijn dat je dingen vergeet. Je gedachten zijn met hele andere dingen bezig dan de verhalen van de buurvrouw of van een collega. Je kan jezelf ook tegenkomen met boodschappen doen. Je weet precies wat je moet halen maar vervolgens kom je met maar de helft thuis. Maak je geen zorgen, het vruchtwater heeft je hersenen niet aangetast, dit hoort er nu eenmaal bij. Probeer wat meer met lijstjes te werken en maak je niet druk als je voor de derde keer aan een vriendin vraagt hoe haar uitje was. Ze zal er waarschijnlijk hard om kunnen lachen.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 34.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.