37 weken zwanger

Minder beweegruimte voor je kindje

Nu je 37 weken zwanger bent heeft je kindje een stuk minder ruimte om in te bewegen. Jullie baby kan zélfs al ingedaald zijn en klaar liggen voor de bevalling. Maak je niet ongerust wanneer je je kindje minder voelt bewegen. Nu voel je bijna alleen nog maar een elleboog of knietje, schopjes met voetjes of stompjes van handjes. Ook het schuiven van een voetje, handje of billetje voel je in je buik.

En… de hikjes van je kindje! Je kunt je buik er zelfs van zien bewegen. Als je de baby niet meer voelt op die momenten dat hij of zij normaal erg actief is en je maakt je zorgen, bel dan gewoon je specialist. Die kan je verder helpen. Wees hier niet te voorzichtig mee, ze krijgen dagelijks dit soort telefoontjes en weten precies wat te doen.

37 weken zwanger en het gewicht van je baby

Nu je 37 weken zwanger bent is je baby gemiddeld 47 cm en 3100 gram. Een jongetje is vaak iets zwaarder zijn dan een meisje.

Een geboorte na 37 weken?

Vanaf deze zwangerschapsweek moet je er rekening mee houden dat jullie kindje geboren kan gaan worden. Gemiddeld bevallen de meeste vrouwen tussen de 38 en 42 week van de zwangerschap. Het kan dus goed zo zijn dat je volgende week al midden in je kraamweek zit! Het kan ook nog 5 (lange) weken duren. Er is maar een heel klein percentage vrouwen die precies op de uitgerekende datum bevallen. De meeste vrouwen gaan daar een paar dagen overheen. Ben jij iemand die graag controle uitoefent op de situatie? Dan kunnen deze laatste zwangerschapsweken extra zwaar voor je zijn. Dit is nou eenmaal een situatie waar je niets over te zeggen hebt.

Probeer alles over je heen te laten komen en juist nog even te genieten van je kleintje in jouw buik. Straks zal hij of zij jouw veilige en warme omgeving toch echt moeten verlaten. Misschien merk je, nu dat je 37 weken zwanger bent, sterk de behoefte voelt om in de buurt van huis te blijven. Je wilt gewoon niet meer zo ver weg! Dit is volkomen normaal, je wilt het liefst in jouw eigen vertrouwde omgeving zijn, wanneer jouw wondertje komt.

37 weken zwanger en een harde buik?

Het kan zijn dat je na 37 weken zwanger te zijn, meer last krijgt van een harde buik. Dit zijn oefenweeën en wil niet zeggen dat je nu snel zal gaan bevallen. De spieren van je baarmoeder trekken zich alvast aan om te ‘oefenen’ voor de bevalling straks. Je buik trekt hierdoor strak en voelt hard aan. Daarom noemen ze dit ‘harde’ buiken. Wanneer de echte weeën komen, zul je dit zeker herkennen.

Heb geen angst dat je het verschil tussen een harde buik en een wee niet zult voelen. Als je erg veel last hebt van deze harde buiken, kan het ook zijn dat je meer rust nodig hebt. Overleg dit met de verloskundige of gynaecoloog. Sinds de 36stezwangerschapsweek kom je daar wekelijks en wordt je héél goed in de gaten gehouden.

Knus & gezellig – nesteldrang na 37 weken zwangerschap

Ben je die babykleertjes alweer aan het wassen? Voor de derde keer? Heel normaal. Je gaat nu echt nestelen. Je wilt jullie huisje lekker knus en gezellig maken. Een warme en veilige omgeving voor je kindje creëren. Je loopt alle lijstjes nog even na of alles geregeld is. Neem alles nog een keer door met je partner, zodat hij goed weet wat te doen als je weeën beginnen. Heb je een speciaal iemand gevraagd om bij de bevalling te zijn? Je moeder, een vriendin of een professionele bevallingscoach, een zogenoemde “doula”. Bel ze nog eens en vraag of ze er echt klaar voor zijn. Het is logisch dat dat nu belangrijk is… je bent al 37 weken zwanger!

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 38.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.