30 weken zwanger

Het einde van je zwangerschap komt in zicht

30 weken zwanger alweer! Het lijkt nog zo kort geleden, die eerste spannende en onzekere zwangerschapsweken. En nu is de baby in jouw buik zich alweer aan het klaarmaken voor het leven buiten de baarmoeder. Jullie kleine is nu 38 cm en gemiddeld 1300 gram. Hij of zij krijgt steeds minder ruimte om te kunnen draaien. Wanneer jouw kindje bij 30 weken zwangerschap nog niet met het hoofdje naar beneden ligt, is dat helemaal geen reden tot ongerustheid. De baby heeft nog zeker 2 zwangerschapsweken de ruimte om goed te kunnen draaien. En zelfs in bijvoorbeeld met 37 weken zwanger kan een kindje nog vanzelf draaien. Dit kan in de nacht gebeuren, zonder dat je er zelf iets van merkt.

Rond 30 weken zwanger beginnen de donshaartjes los te laten van het lichaam van de baby. Deze haartjes komen in het vruchtwater terecht. Via het vruchtwater kan de baby de haartjes binnenkrijgen. Ook dat is weer het mooie van de natuur, op deze manier worden de darmpjes getraind. Door het steeds meer drinken van het vruchtwater kan je baby wat vaker de hik krijgen. Dat merk jij nu heel goed. Kleine schokjes in je buik. Over een paar zwangerschapsweken zul je zelfs je buik op en neer zien gaan wanneer de kleine de hik heeft.

Probeer rustiger te ademen wanneer je 30 weken zwanger bent

Wanneer je 30 weken zwanger bent is je kindje nog niet ingedaald. Dit zal zo rond de 36ste week van de zwangerschap gaan plaatsvinden. Je kindje zit nu dus nog vrij hoog. Hierdoor kan de baarmoeder tegen je ribben drukken waardoor jij het benauwd kan krijgen. Dit is niet eng, probeer rustig te blijven ademen. Je baby neemt al verschillende houdingen aan in deze zwangerschapsweek, waardoor de druk op de ribben niet constant zal zijn. Je kunt zelf ook proberen de baby te laten verschuiven door hem of haar een beetje wakker te maken. Let wel op dat je zachtjes op je buik drukt en niet de baby wild door elkaar schud. Vaak is eventjes je hand op de buik leggen voldoende om de baby te laten bewegen.

Maak een to-do lijst wanneer je 30 weken zwanger bent

Nog een paar zwangerschapsweken werken en dan verlof! Heerlijk, daar kun je nu echt naar uit kijken. Veel zwangeren ervaren deze laatste werkweken als stressvol. Je wilt zo veel mogelijk afmaken, alles goed overdragen en misschien vind je het wel erg moeilijk om je werk los te laten. Bij sommigen helpt het om een to-do lijst te maken. Zo heb je voor jezelf een overzicht wat je nog allemaal wilt en moet doen.

Maak in deze zwangerschapsweek ook alvast een goede overdracht op papier. Je kan deze dan nog even naast je neerleggen en bijvoorbeeld in de laatste week voor je verlof nog eens doorlezen. Vaak kom je dan nog enkele puntjes tegen die je vergeten bent. Probeer anderen ook de kans te geven om je te helpen. Het kan moeilijk zijn om je werk over te moeten dragen en los te moeten laten, maar het is niet anders. Jij hebt je tijd en energie nu even voor hele andere dingen nodig. Misschien heb je bij zwangerschapsyoga wat ontspanningsoefeningen geleerd. Pas deze nu ook toe, ze zullen je helpen met ontspannen en loslaten.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 31.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.