31 weken zwanger

Wanneer je 31 weken zwanger bent voel je soms een schoudertje, voetje, knietje, handje of elleboogje

Je zult goed merken dat jullie kindje groter en groter wordt. In de 31ste zwangerschapsweek is hij of zij alweer 39 cm lang en weegt ongeveer 1500 gram. Veel ruimte om te draaien en rond te zwemmen heeft de baby niet meer. De duwtjes en trapjes die het kindje geeft, worden iedere zwangerschapsweek krachtiger en kunnen flink pijn doen. Soms kan er een bobbeltje uit je buik steken, dit is een schoudertje, voetje, knietje, handje of elleboogje. Het kindje begint nu lekkere vlezige armpjes en beentjes te krijgen. Hiermee kan de kleine proberen om toch nog te draaien. De kans dat dat lukt is aanwezig! Pas als de baby ingedaald is, rond de zesendertigste zwangerschapsweek, neemt hij of zij een definitieve houding aan tot aan de bevalling.

Na 31 weken zwangerschap zul je je baby goed waarnemen dat jullie kindje een eigen ritme heeft. Je kan het kindje het ene moment meer voelen dan het andere moment. Maar, voel je de kleine ineens een stuk minder, voel je dan niet bezwaard om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog. Zij zullen controleren of de baby het goed maakt. Wees hier niet te voorzichtig mee, beter een keer te veel bellen dan een keer te weinig. Het spijsverteringskanaal en de longen van het kindje zijn in deze 31ste zwangerschapsweek bijna helemaal af. De longen ontwikkelen nu een cellenlaag waar vocht uit zal komen om ervoor te zorgen dat de longetjes niet inklappen na de geboorte.

31 weken zwanger? Zet alvast je koffer klaar!

Misschien heb je de keuze nog niet gemaakt, maar als je 31 weken zwanger bent, is het verstandig om een ziekenhuiskoffertje klaar te zetten. Ook wanneer je hebt besloten om thuis te bevallen. Je weet immers niet hoe alles zal lopen. In dit koffertje stop je alles wat je nodig hebt voor en na de bevalling voor jezelf en de baby. Een tip is om lekkere warme sokken in de koffer te doen, voor tijdens de bevalling. Zorg in deze laatste zwangerschapsweken dat de benzinetank van de auto altijd gevuld is en de camera klaar ligt. Regel alvast opvang voor eventuele oudere kindjes tijdens de bevalling.

Door dit soort dingen komt de bevalling wel heel dicht bij. Probeer om dit naast je neer te leggen. Het kan zijn dat je je druk maakt om de naderende bevalling. Dit is niet goed voor jou en de baby. Probeer afleiding te zoeken wanneer je merkt dat je te veel met de naderende bevalling bezig bent. Je zult in de laatste zwangerschapsweken ook de gekste en vreselijkste bevallingsverhalen horen. Op de één of andere manier willen anderen dat toch met je delen. Als je hier zenuwachtig van wordt, maak dan op een vriendelijke manier duidelijk dat je hier niet van gediend bent. Jammer als de ander dit niet begrijpt. Het draait nu even om jou, je partner en jullie kindje.

Een kijkje nemen in een kraamhotel bij jullie in de buurt?

Er is nog een plek om te bevallen: een kraamhotel. Daar heb je de ongedwongen sfeer van het thuis bevallen en het gemak van een bevalling in het ziekenhuis. Lees: de rommel is voor een ander. Dit is alleen voor de vrouwen die zelf nog mogen kiezen, een kraamhotel mist de medische apparatuur die wel bij een ziekenhuis bevalling aanwezig is. In deze 31ste zwangerschapsweek kun je op afspraak een kijkje nemen in een kraamhotel bij jullie in de buurt. Zoek wel even uit hoe het zit met jouw ziektekostenverzekering. Wat er in dit geval wel of niet verzekerd wordt.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 32.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.