27 weken zwanger

27 weken zwanger, je baby bouwt een vetlaagje onder de huid op

Na 27 weken zwanger zijn ben je al helemaal gewend aan het leven in jouw buik. Het kindje is in deze zwangerschapsweek 34 cm en 800 gram. Je merkt ten opzichte van de voorgaande zwangerschapsweken dat het kindje niet meer zo hard in de lengte groeit. De baby is nu bezig met de opbouw van een vetlaagje onder de huid. De baby heeft dit vet strakjes nodig om op temperatuur te kunnen blijven. Mocht je kindje in deze 27ste week van de zwangerschap geboren worden, zal het direct in de couveuse worden gelegd. Het kindje heeft nog te weinig vet om zichzelf buiten de baarmoeder warm te kunnen houden. De baby groeit hard, maar ook jij komt ongeveer 400 gram per zwangerschapsweek aan. Dat is heel normaal, blijf gezond eten, ruim voldoende drinken en zorg voor lichaamsbeweging.

Nu het kindje al zo groot is, kun je ook echt contact met hem of haar maken. Wanneer je zachtjes op je buik drukt als je ontspannen op de bank of bed ligt, is er een kans dat het kindje naar jouw hand toe komt. Dit is een proces wat tijd nodig heeft, het zal waarschijnlijk niet direct de eerste keer lukken. Als het contact gevonden is, kun je je hand een stukje verschuiven. Het kleintje zal zich dan ook weer verschuiven richting de hand. De zwangerschapsweken worden op deze manier ook steeds leuker voor jouw partner. Die voelt de baby nu ook goed en kan ook proberen echt contact te zoeken met jullie ongeboren kindje.

Groeispurten met 27 weken zwangerschap

De baby en jij zijn groeispurten aan het maken zo rond deze 27 weken van de zwangerschap. Je baarmoeder komt steeds meer boven de navel te liggen en neemt dus steeds meer ruimte in. Hierdoor kun je last van maagzuur krijgen. Erg vervelend, vooral omdat de meesten hier in de nacht last van hebben. Je kan proberen dit te voorkomen door zo min mogelijk vet te gebruiken en meerdere malen per dag kleinere porties te eten. Eten wat zwaar op de maag ligt, kun je beter laten staan. Ook limonade met prik en het kauwen van kauwgom kunnen maagzuurklachten veroorzaken.

Wanneer je het hoofdeinde van je bed iets omhoog zet, door bijvoorbeeld een extra kussen te gebruiken, kunnen de klachten ’s nachts wat afnemen. De meeste producten te gebruiken tegen maagzuur zijn ongevaarlijk voor de baby. Maar overleg altijd even met de verloskundige of gynaecoloog voordat je iets inneemt.

27 weken zwanger zijn en geen energie hebben

De bekende laatste loodjes zullen deze zwangerschapsweek in gaan. Je bent in de laatste week van het tweede trimester aangekomen. Dit betekent helaas ook dat je weer meer last kan gaan krijgen van kwaaltjes. Je energie kan minder worden, je kan sneller moe worden en je lusteloos voelen. Las meer rustmomenten in op een dag. Als je werk te zwaar wordt, overleg dit dan met jouw werkgever. Misschien kun je wat minder uren gaan werken of wat minder belastend werk gaan doen.

Mochten er al één of meerdere oudere broers en/of zussen in huis rondlopen, dan kan het heerlijk zijn om deze een nachtje uit logeren te doen. Voor het kindje is het natuurlijk altijd spannend en leuk om bij bijvoorbeeld opa en oma te slapen. En op deze manier heb je een avondje voor jezelf. Of een avondje voor jou en je partner, al is het maar om samen ongestoord een filmpje op de bank kijken.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 28.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.