28 weken zwanger

Jullie kindje is nu medisch gezien officieel levensvatbaar

Je bent 28 weken zwanger, dit betekent dat jullie kindje vanaf deze zwangerschapsweek medisch gezien officieel levensvatbaar is. Bedenk wel, het kindje is nog steeds heel klein en heel vatbaar. Mocht het nu geboren worden heeft het intensieve verzorging nodig, wil het een kans maken. De baby is het beste af wanneer hij of zij nog een paar zwangerschapsweken in de baarmoeder blijft. Maar, dit is wel weer een belangrijke mijlpaal. De kleine is nu ongeveer 35 cm en bijna 1 kilo, een jongetje kan al wat zwaarder zijn dan een meisje. Maar dat hoeft niet. Hij of zij ziet er steeds meer uit als een pasgeboren kindje. Het hoofd is niet meer zo groot in vergelijking met het lichaam. De verhoudingen beginnen meer en meer te kloppen.

De botjes ontwikkelen zich meer en meer in deze achtentwintigste zwangerschapsweek, het kraakbeen verdwijnt. Het zal je niet verbazen dat het hoofdje van jouw kindje nog wel even zacht blijft. Dit is nodig om straks geboren te kunnen worden. Na de geboorte blijft het hoofdje nog een poos zacht en kwetsbaar, het heeft tijd nodig om hard te worden.

28 weken zwanger en pijn?

Met 28 weken zwanger zijn kun je last krijgen van pijn in de onderrug of je schaambeen. Hou deze pijn goed in de gaten, het kan zijn dat je last hebt van bekkeninstabiliteit. Dit komt door het versoepelen van de verbindingen tussen de botten en de bekken. Dat is nodig om straks te kunnen bevallen. Maar de pijntjes kunnen bijvoorbeeld ook bandenpijn zijn. Het is verstandig om op te schrijven wat voor pijn je precies hebt en op welke momenten je er last van hebt. Heb je bijvoorbeeld de hele dag pijn of na bepaalde verrichtingen. Heb je alleen pijn in je onderrug, of straalt het uit naar je benen. De verloskundige of gynaecoloog zal hiernaar vragen wanneer je over de pijn verteld. Wanneer bekkeninstabiliteit wordt vastgesteld, zul je doorverwezen worden naar een gespecialiseerde fysiotherapeut. Hij of zij zal oefeningen met je doen om te proberen de klachten onder de duim te houden. Als je tijdens de zwangerschap last van bekkeninstabiliteit hebt gehad, zul je dit na de zwangerschap ook nog merken. Het is belangrijk om de oefeningen te blijven doen en een paar weken na de bevalling weer even bij een specialist langs te gaan om je te laten onderzoeken.

28 weken zwanger en de voorbereiding op het blije nieuws!

De kans is groot dat jullie in de 28ste week van de zwangerschap al uit de naam zijn voor jullie kindje. Waarschijnlijk weet je ook al sinds de 20ste zwangerschapsweek of het een jongen of een meisje wordt. Dan is het leuk om alvast een geboortekaartje te (laten) ontwerpen. Tegenwoordig kun je op internet veel sites vinden, waar je online helemaal zelf het kaartje kunt ontwerpen. Overleg met je partner wat er allemaal op het kaartje moet komen te staan. Sommigen vinden het leuk om alle informatie te vermelden. Denk aan geboortetijd, lengte en gewicht. Anderen houden van simpel en vermelden alleen de naam en geboortedatum. Je kunt op internet ook duizenden gedichtjes en versjes vinden die je op het kaartje kunt (laten) zetten. Loop samen de adressenlijst door, zodat je deze ook vast klaar hebt. Vind je het mooi om alle enveloppen met de hand te schrijven? Dan is deze zwangerschapsweek een mooie week om hiermee te beginnen. Immers, je weet niet precies wanneer het kindje komt en op deze manier ben je helemaal voorbereid.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 29.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.