22 weken zwanger

22 weken zwanger, een jongen of een meisje?

Zo rond de 22 weken zwangerschap zijn de inwendige geslachtsorganen bij een meisje helemaal klaar. Ze heeft al miljoenen eicellen in haar eierstokken, na de geboorte zal dit aantal afnemen tot 500.000. Wanneer je bij de echo rond de 20 weken zwanger hebt gekozen om het geslacht te willen weten, kun je helemaal los gaan met jongens en meisjes spulletjes. Roze voor meisjes en blauw voor jongetjes, maar waar komt dat vandaan? Als je op internet rondsnuffelt kom je hier diverse verklaringen voor tegen. Van boze geesten tot aan de voorkeur van vrouwen voor een warme kleur. Heel leuk om eens door te lezen. En misschien vind je dit het helemaal niet belangrijk om te weten omdat je niet voor roze of blauw gaat, dat is tegenwoordig ook heel gewoon.

Het meest belangrijke is dat het kindje gezond is en goed groeit. Jouw baby is in de 22ste zwangerschapsweek ongeveer 27 cm lang en zo’n 425 gram zwaar. Al bijna een halve kilo! De huid van het kleintje is in deze zwangerschapsweek niet meer doorzichtig. Het kindje wordt iedere zwangerschapsweek meer en meer een echt mensje. Nog 6 weken, bij 28 zwangerschapsweken, en jouw baby is medisch gezien officieel levensvatbaar. Gelukkig leven wij in een goede tijd, waarin wonderen kunnen gebeuren. Er zijn kindjes geboren na 24 zwangerschapsweken die levensvatbaar bleken, al zijn dit hele kwetsbare kindjes. Het beste is als jullie kleintje nog minimaal 14 zwangerschapsweken lekker warm binnen blijft!

22 weken zwanger en dromen

Wanneer je zwanger bent kun je de gekste en engste dingen dromen. Over de baby maar ook over andere dingen. Denk aan het vergeten van de baby in de auto, het kindje laten vallen maar ook aan bijvoorbeeld het overlijden van jouw partner. Soms word je zwetend en huilend wakker, door de hormonen lijkt het ook allemaal zo echt! Door te dromen verwerk je jouw angsten over wat er allemaal mis kan gaan. Doordat je dit proces vanaf deze zwangerschapsweken doormaakt, ben je straks klaar voor die grote verantwoordelijkheid. De dromen gaan vaak over dingen die je nooit zult doen! Je hebt straks een oerinstinct waardoor het zorgen voor je kindje bijna vanzelf zal gaan.

Jouw groeiende buik zal vanaf deze zwangerschapsweken in de picture staan. Veel mensen zullen er eventjes overheen willen wrijven of even willen voelen. Blijf bij jezelf, wanneer je niet wilt dat anderen aan je buik zitten geef dit dan aan. Mensen zullen meer begrip tonen, dan jezelf denkt. Als je je handen gevouwen op je buik legt, zullen mensen minder geneigd zijn eventjes aan je buik te zitten. Op deze manier neem je namelijk een gesloten houding aan.

22 weken zwanger? Betrek je andere kinderen!

Omdat je na 22 weken zwangerschap de buik steeds meer gaat zien, zal de baby ook reëler kunnen worden voor het oudere broertje of zusje. Als jouw oudere kindje groot genoeg is om te snappen dat er een nieuw kindje in de buik van mama groeit, is het verstandig om hem of haar hier nu al bij te gaan betrekken. Laat je oudere kindje (of meerdere kindjes natuurlijk) meehelpen met het uitzoeken van bijvoorbeeld kleertjes. De bevalling duurt nog heel lang, maar op deze manier kan het kind vast wennen aan het delen van bijvoorbeeld aandacht. Het is wel belangrijk dat je het kind er zelf mee laat komen, dan weet je zelf ook zeker dat hij of zij op dat moment bezig is met de komst van het nieuwe broertje of zusje.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 23.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.