23 weken zwanger

Je kindje actiever met 23 weken zwangerschap

Jouw kindje kan flink actief zijn wanneer je 23 weken zwanger bent. Wanneer jij beweegt zal het kindje rustig in jouw buik meedeinen met de bewegingen. Vaak valt het hierdoor ook in slaap. Maar, op het moment dat jij denkt even rustig te gaan zitten of liggen, komt de baby in actie! Dat is wel fijn, want dan heb je op die momenten ook alle aandacht om het gespartel van het kindje te voelen. En hiervan te genieten, het gaat immers snel. Deze week ben je al weer 23 weken zwanger! Veertig weken lijken nog heel ver weg, maar het zijn “nog maar” 17 zwangerschapsweken!

Wanneer je 23 weken zwanger bent, is jullie kleintje ongeveer 30 cm lang en 500 gram. In deze tijd van de zwangerschap slaapt het kindje het grootste gedeelte van de dag. Jullie kindje heeft ook al een favoriete slaaphouding. Deze houding zul je terugzien na de geboorte, het kindje zal dan het liefst in diezelfde houding liggen.

De baby is na 23 weken zwangerschap nog steeds aan het oefenen met grijpen en vastpakken. Dit gaat al weer veel beter dan een aantal zwangerschapsweken geleden. De spieren worden sterker en jouw baby pakt soms al zijn of haar eigen voetje of handje vast. Ook de navelstreng is mooi oefenmateriaal. Dit kan helemaal geen kwaad, het kindje kan deze niet dichtknijpen of kapot trekken. Ook is het onmogelijk voor de baby om verstrikt te raken in de navelstreng. Alles in jouw baarmoeder is gemaakt op de groei van een kindje!

Met 23 weken zwanger al melk?

Ben je net lekker onder de douche geweest, helemaal droog en dan lopen er toch nog druppels langs je borsten en je buik. Het blijkt uit je borsten te komen, ruim drieëntwintig weken zwanger en dan al melk? Alles in jouw lichaam maakt zich klaar voor de komst van een kindje, dus ook de borsten. De druppels die je nu verliest zijn nog geen echte melkdruppels, maar een voorstadium hiervan. Dit noemt men voormelk of colostrum. Dit zal wel de eerste voeding zijn, die de baby gaat binnenkrijgen na de geboorte. Uiteraard niet wanneer je besluit om geen borstvoeding te geven. Ongeveer 5 dagen na de geboorte zal het colostrum beginnen met omzetten naar melk en na een dag of 10 zal het moedermelk zijn.

23 weken zwanger en zwangerschapsstrepen

Het kan zijn dat je rond de 23ste zwangerschapsweek last krijgt van striae, zwangerschapsstrepen. Dit zijn rode strepen die kunnen ontstaan op de borsten, buik, benen en billen. Deze strepen ontstaan door het oprekken van de huid. Helaas kun je dit niet voorkomen. Verzorg je huid goed met olie of speciale crème. Deze zwangerschapsstrepen zul je altijd blijven zien, niet in deze mate maar verdwijnen doen ze niet. De ene vrouw heeft hier wel last van, sommigen helemaal niet.

Als je rond de 24 weken zwanger bent, kun je ook last krijgen van kramp in de kuiten. Vooral ‘s nachts. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de bloedsomloop die veranderd. Het kan een teken zijn van oververmoeidheid of spataderen. Wanneer je in de nacht kramp krijgt, zul je hiervan wakker schrikken. Probeer direct je benen te strekken en je tenen naar je toe te trekken. Dit verlicht. Een tip uit de oude doos is om een stuk zeep onder het matras aan het voeteneind te leggen bij kuitkrampen. Proberen kan altijd, baat het niet dan schaad het niet.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 24.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.