18 weken zwanger

Nog eventjes… 18 weken zwanger!

Zoals in 17 weken zwanger al aangegeven zul je over ongeveer 2 weken, in de 20ste zwangerschapsweek, een echo hebben. Bij deze echo zal de specialist kijken naar lichamelijke afwijkingen bij het kindje. Ook het vruchtwater en de groei van het kindje worden gecontroleerd. Maar waar de meesten vooral naar uitkijken: het geslacht van jullie kleintje! Bij de 20 weken zwanger echo kunnen jullie het geslacht van de baby te weten komen. Het is verstandig om hier in de achttiende zwangerschapsweek al over te praten met jouw partner. Misschien wil één van jullie helemaal niet weten of er een jongetje of een meisje komt. Dan hebben jullie nu nog eventjes om hier uit te komen.

Terwijl jullie je buigen over de praktische zaken van de komst van de baby, groeit de kleine stug door. In deze 18de week van de zwangerschap is de kleine ongeveer 20 cm lang en weegt hij of zij 200 gram. Voelde je de baby nog niet? Iedere week wordt de kans groter dat je plotseling een beweging van je kindje voelt. Wees niet bezorgd wanneer je in de achttiende zwangerschapsweek nog niets voelt, het kan zomaar nog een paar weekjes duren.

18 weken zwanger: Zien, horen en voelen

Jouw kindje ontwikkelt in de achttiende of negentiende zwangerschapsweek nog meer gevoel. De kleine kan bijvoorbeeld voelen wanneer jij zachtjes met je hand over de buik strijkt. Maar zijn of haar eigen bewegingen gaat de baby ook steeds meer voelen.

Nu het kindje geluiden van buitenaf kan waarnemen kan het zijn dat de baby rustig wordt van praten, zingen of een muziekje. Al merk jij er nog niets van, jouw kindje kan in deze zwangerschapsweek al veel plezier beleven aan een liedje, een deuntje of het geluid van jouw stem.

Wanneer je 16 weken zwanger bent of kan de baby al onderscheid maken tussen licht en donker. In de achttiende zwangerschapsweek oefent jouw kindje de oogspieren heel hard. Dit is nodig om straks na de geboorte recht te kunnen kijken. Na de geboorte zal het nog even duren voordat de oogspieren optimaal werken, ook jouw baby zal af en toe een beetje loensen. Zorg dat de fotocamera dan binnen handbereik ligt, want dit kan hele vertederende plaatjes opleveren!

Met 18 weken zwanger weet je of je er misschien twee krijgt!

Het kan gebeuren dat jullie tijdens de echo rond de twaalfde zwangerschapsweek ontdekt hebben dat er niet één, maar twee kindjes in de buik groeien. In hele sommige gevallen wel drie of vier kindjes. Dat laatste is erg zeldzaam, maar komt door ivf behandelingen wel vaker voor dan vroeger. Na achttien weken zwanger zijn, zijn jullie hopelijk aan het idee van een meerling gewend. Natuurlijk zal het zwaar worden, maar wat zal het bijzonder zijn om een meerling op te voeden.

Gelukkig krijg je tegenwoordig al vroeg in de zwangerschap te horen dat je zwanger bent van een meerling. Zo kun je je niet alleen mentaal maar ook praktisch goed voorbereiden. Immers, van bijna alles zullen jullie het dubbele nodig hebben.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 19.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.