19 weken zwanger

Samen 19 weken zwanger?

Je bent nu ongeveer op de helft van de zwangerschap. Begrijpelijk dat je in deze tijd druk met de baby in je buik bent. En natuurlijk met jezelf, want als je al 19 weken zwanger bent is gebeurt er van alles in en met je lichaam. Vergeet niet dat je dit avontuur samen met je partner bent aangegaan. Jouw partner kan niet voelen wat er allemaal bij jou van binnen aan de hand is. Dat je dikker wordt is duidelijk, maar verder…

Betrek je partner zoveel mogelijk bij de zwangerschap, vertel hoe je je voelt en hoe de ontwikkeling van het kindje vordert. Schroom niet om bij een mijlpaal even te telefoon te pakken en je partner te storen tijdens het werk. Als jij bijvoorbeeld jullie kindje voor de eerste keer voelt is dit immers ook groot nieuws voor hem of haar. Vergeet ook niet te informeren naar de dingen die in het leven van jouw partner gaande zijn. Wees geïnteresseerd in hobby’s, werk en andere bezigheden van de partner. Dit was je voor je zwangerschap ook en, al lijkt het soms wel zo, niet alles draait om de zwangerschap. Hierbuiten draait de wereld gewoon door en gebeuren er genoeg andere dingen.

Tijdens de zwangerschap en vooral na de zwangerschap blijft het belangrijk om tijd voor elkaar in te plannen. Bijvoorbeeld een romantisch diner of een weekendje weg. Zo blijf je in contact met jouw liefde. Jullie hebben bewust voor dit kindje gekozen, omdat jullie zo veel van elkaar houden. Om dit gevoel vast te houden zul je waarschijnlijk wat meer moeite moeten doen dan voor de zwangerschap.

Huidsmeer en 19 weken zwanger

Toen je 14 weken zwanger was, ontwikkelde jouw kindje donshaartjes over het hele lichaampje. Deze donshaartjes worden in deze zwangerschapsweek vervangen door wat stevigere haartjes. Door deze haartjes blijft het huidsmeer goed op de huid van de baby zitten. Op deze manier heeft de baby een laagje over het huidje van vettigheid. Anders krijgt de baby een heel gerimpeld huidje door het vruchtwater. Ook beschermt het huidsmeer de huid tegen beschadigingen. In de negentiende week van de zwangerschap heeft de baby al kleine nageltjes waarmee de huid beschadigd kan worden. Het huidsmeer is dik en wittig, soms zit het na de geboorte nog op het lichaam van de baby. Was dit er dan niet direct af maar verdeel het over zijn of haar huidje. Een natuurlijke bescherming.

Jouw kindje is nu 21 -22 cm lang en weegt rond de 250 gram. In de negentiende zwangerschapsweek zijn de melktandjes al gevormd. Deze zitten in het gehemelte en zullen pas weken of maanden na de geboorte tevoorschijn komen. Echter, het kan gebeuren dat een baby bij de geboorte al een of twee tandjes heeft. Dit is zeldzaam, maar het komt voor!

Blijf goed voor jezelf zorgen als 19 weken zwanger bent

Wanneer je 19 weken zwanger bent zul je misschien al merken dat je sneller moe bent en soms geen fut meer hebt. Dat is logisch, je lichaam heeft het druk met de voorbereiding op de bevalling, de zorg voor het ongeboren kindje en dan ook nog eens alle dagelijkse beslommeringen erbij. Het is daarom belangrijk dat je voldoende blijft drinken, gezond eet en voor voldoende lichaamsbeweging zorgt. Je kan nog steeds gewoon sporten, al moet je de sport misschien wat rustiger gaan beoefenen. Je gewrichten worden tijdens de zwangerschap wat weker, waardoor je eerder geblesseerd kan raken. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn ideale sporten als je zwanger bent. Vooral als je buik wat groter wordt, kan zwemmen heerlijk zijn. Bijvoorbeeld je rug wordt dan eventjes ontlast van het gewicht van je groeiende buikje.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 20.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.