Home Baby Welke vloer voor in de babykamer of kinderkamer?

Welke vloer voor in de babykamer of kinderkamer?

door Just mama
Vloer babykamer kinderkamer

Of je nu aan de slag gaat met je eerste babykamer of dat je van de babykamer een kinderkamer gaat maken, er komt vanalles bij kijken! De standaard elementen zoals een commode en een bedje, heb je waarschijnlijk wel in het vizier, maar heb je ook aan de vloer voor de babykamer of kinderkamer gedacht? Want zeker voor de vloer is belangrijk om de juiste keuze te maken omdat het een van de basiselementen is van de kamer die je later niet meer zo snel vervangt. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips bij het kiezen van de juiste vloer voor de babykamer of kinderkamer.

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste vloer voor de babykamer?

De eerste maanden is de vloer in de babykamer eigenlijk alleen van belang voor jou. Jij bent veel in de kamer en veel in de weer. Natuurlijk heeft elke vloer zijn voor- en nadelen, maar eigenlijk maakt het voor nu nog niet veel uit welke vloer je kiest. De keuze is vooral belangrijk voor als je kleintje zelf gebruik gaat maken van de vloer.

Is er een verschil met de vloer voor de kinderkamer?

Als je van de babykamer naar de kinderkamer overgaat dan is het verschil dat de kamer nu niet alleen maar intensief door jou gebruikt wordt, maar ook door je kindje. En kinderen leven op de vloer! Als je kindje kruipt, dan is het soms een levende vloerwisser, maar ook al loopt je kindje, heel veel spelen vind je nog steeds op de vloer plaats. Belangrijk dus dat je hier rekening mee houdt.

De belangrijkste punten om op te letten bij het kopen van een kinderkamer vloer

Vanuit ons oogpunt zijn er vier punten waar je op moet letten bij het kopen van een vloer voor de kinderkamer:

  • Biedt de vloer jouw kindje comfort?
  • Is de vloer makkelijk schoon te maken?
  • Kan de vloer tegen een stootje?
  • Past de vloer bij de sfeer die je wilt neerzetten in de kinderkamer?

De verschillende opties vloeren

Onderstaand geven we je een overzicht van de meest voorkomende vloertypes voor in de kamer van je kindje. We proberen een zo goed mogelijk beeld te geven van de verschillende voor- en nadelen per vloertype.

Vloerbedekking of tapijt

In veel huizen vind je in de slaapkamers nog steeds vloerbedekking. Vloerbedekking heeft als groot voordeel dat het lekker warm aanvoelt en voor kindjes ook houvast biedt zodat ze minder snel uitglijden. Bovendien is het ook geluiddempend, prettig als je kindje boven aan het spelen is en jij in de kamer eronder aan het werk bent.

Vloerbedekking kent echter ook een aantal nadelen waardoor het niet ideaal is voor de kinderkamer. Zo is vloerbedekking lastig schoon te maken. Dit geldt niet alleen als er echte vlekken zijn, zoals bijvoorbeeld het morsen van limonade of stukjes geplette banaan. Maar ook trekt vloerbedekking stof aan en houdt dit vast waardoor het niet alleen vaak schoon moet worden gemaakt, het is daardoor ook minder hygiënisch en kan ook tot allergieën leiden.

Houten vloer of parket

Een houten vloer heeft vaak een warmere uitstraling dan laminaat. Het is dan ook een echt natuurproduct. Bovendien wordt het geassocieerd met kwaliteit en klasse.

Een houten vloer is echter minder geschikt voor de babykamer of kinderkamer. Doordat het een natuurproduct is, is het namelijk een stuk kwetsbaarder voor vlekken dan andere soorten vloeren. Vooral vloeibare vlekken kunnen snel in het hout trekken of uitbijten en blijvende vlekken veroorzaken. Ook kunnen er sneller krassen of deuken in het hout komen, welke niet meer weg te werken zijn en wat zonde voor de vloer is. Bovendien is een houten vloer of parket onderhevig aan onderhoud, zo moet het met speciaal schoonmaakmiddel worden schoongemaakt en eens in de zoveel tijd opnieuw worden behandeld met bijvoorbeeld een olie. Als laatste is een houten vloer best wel prijzen. Een flink aantal reden dus waarom een houten vloer minder geschikt is om in de babykamer of kinderkamer te leggen.

Laminaat

Laminaat heeft wel de uitstraling van een houten vloer, maar is een stuk goedkoper. Het grote voordeel van laminaat is dat het makkelijk schoon te houden is, door de harde oppervlakte, trekken vlekken minder snel in en kun je ze makkelijk opvegen. Bovendien kun je de vloer makkelijk stofzuigen en dweilen. Het is dus een zeer praktische en hygiënische vloer.

Laminaat heb je in vele verschillende uitvoeringen. Niet alleen qua kleur en houtdesign, aar ook qua kwaliteit en dus prijs. Een voordeel van een laminaatvloer voor in de babykamer of kinderkamer is dus dat dit een goede optie is voor een goedkope vloer. Houdt er wel rekening mee dat de goedkopere varianten waarschijnlijk ook kwalitatief minder zijn, waardoor er sneller slijtage optreedt.

PVC-vloer

De PVC-vloer is een vrij nieuw soort vloer dat gemaakt is van kunststof. In eerste instantie lijkt een PVC-vloer op laminaat, echter er zijn een aantal belangrijke verschillen. Zo is PVC een stuk dunner en flexibeler en kan deze ook worden gelijmd in plaats van alleen zwevend gelegd te worden zoals laminaat. Bovendien is de PVC-vloer beter geluiddempend en kunnen sommige ook in combinatie met vloerverwarming gebruikt worden. Daarnaast is een PVC-vloer ook vaak duurzamer dan laminaat; er treedt bijna geen slijtage op waardoor je lekker lang plezier kunt hebben van je vloer, wat ook weer goed is voor het milieu en je portemonnee.

De PVC-vloer makkelijk schoon te houden zodat permanente vlekken geen rol spelen. Bovendien hebben PVC-vloeren een grote vochtbestendigheid, waardoor het ook niet erg is als je dat omgestoten glas limonade pas na een paar uur opdweilt. PVC is een warmer product dan bijvoorbeeld laminaat of een gietvloer, dit is lekker niet alleen lekker voor de kindervoetjes, maar ook voor je eigen voeten!

Vinyl vloer

Als er naar een PVC-vloer gekeken wordt, dan wordt er ook vaak aan een vinyl vloer gedacht. Beide zijn namelijk kunststof vloeren en hebben een groot aantal overeenkomsten. Zo hebben beide vloeren meerdere lagen, een natuurlijke uitstraling en zijn ze makkelijk te onderhouden. Er zijn echter ook een aantal verschillen. Zo is de onderste laag van een vinyl vloer zachter, waardoor deze verend en beter dempend is. Ook de manier van leggen is geheel anders. Een PVC-vloer is verkrijgbaar in stroken en kun je veelal lijmen of clicken. Een vinyl vloer daarentegen koop je meestal op de rol aan een stuk, maar door je vaak in één keer de hele vloer kunt bedekken en geen naden hebt. De PVC-vloer is daarentegen weer sterker en robuuster, maar ook weer een stukje duurder.

Linoleum

Een natuurlijke vloerbedekker waar niet altijd aan gedacht wordt is linoleum. Deze vloeren worden gemaakt van een combinatie van verschillende natuurlijke materialen. Het voordeel van een natuurproduct is dat het een warme sfeer geeft. Dit is in dit geval ook letterlijk omdat linoleum sneller de temperatuur van de kamer opneemt en dus een stuk minder koud aan de voetjes aanvoelt dan bijvoorbeeld laminaat of een gietvloer. Bovendien is linoleum een duurzame en bewuste keuze omdat het gemaakt wordt van natuurlijke restproducten en biologisch afbreekbaar is. Ook vanuit een praktisch oogpunt is dit een ideale vloer voor je babykamer of kinderkamer; deze is makkelijk schoon te houden en werkt geluiddempend. Qua prijsklasse zit je met een linoleumvloer wel meestal in het hogere segment.

Gietvloer

De laatste jaren is de gietvloer sterk in opkomst. Een gietvloer wordt in het huis gegoten en heeft als voordeel dat deze in elke kleur gemaakt kan worden, slijtvast is en heel makkelijk schoon te maken. Daardoor is dit een praktische en hygiënische keuze.

Het nadeel van een gietvloer is echter dat deze kil kan aanvoelen. Dit kun je echter verhelpen door te kiezen voor een vloerverwarming. Echter dat betekent wel dat de gietvloer die al prijzig is, nog een stukje duurder gaat worden.

De conclusie: welke vloer in babykamer of kinderkamer

Als allerbelangrijkste vinden wij toch dat de vloer makkelijk schoon te maken is omdat er nu eenmaal veel geknoeid wordt in de kinderkamer en omdat hygiëne voorop staat. Hierdoor vallen zowel vloerbedekking en een houten vloer wat ons betreft af. Daarnaast vinden we het fijn als de vloer warm aanvoelt en een warme uitstraling heeft. Hierdoor geven we de voorkeur aan een PVC vloer of linoleum. Beide vloeren zijn misschien iets prijziger, maar met het oog op kwaliteit en het feit dat beide goed slijtvast zijn, is het wel een duurzame keuze en kies je voor een vloer in de babykamer of kinderkamer waar je heel lang plezier van gaat hebben!

You may also like

1 comment

Anne 29 april 2021 - 14:11

Super artikel! Mijn voorkeur gaat ook naar een PVC vloer. Het gaat immers wel om je eigen kind en hij of zij zal er lang gebruik van maken 🙂

Anne

Antwoorden

Laat een reactie achter