Home Zwanger Handige tips voor als je voor het eerst zwanger bent

Handige tips voor als je voor het eerst zwanger bent

door Just mama
Tips voor het eerst zwanger

Waarschijnlijk ben je er net of recent achter gekomen dat je voor het eerst zwanger bent. Allereerst, gefeliciteerd! Elke zwangerschap is weer een klein wonder en de kans is dan ook groot dat jij en je eventuele partner heel erg blij zijn! Zo gauw als je weet dat je zwanger bent, komt er een hoop op je af. Je moet rekening houden met een aantal dingen en ook een aantal dingen gaan regelen. Wij geven je een aantal tips voor als je voor het eerst zwanger bent.

Ga bewust om met je lichaam

Vanaf nu groeit er een klein mensje in je lichaam. Hier wil je dus zuinig op zijn en dat betekent dat je ook zuinig met je eigen lichaam moet omgaan. Helaas betekent dat ook dat je voor nu even de alcohol moet laten staan. Ook als je rookt, is het nu een goed moment om te stoppen. Maar je kunt meer doen. Ga bewust op je voeding letten en kies voor een gezonde voeding. Blijf ook zeker actief, de eerste weken en maanden van je zwangerschap kun je nog vrij goed sporten. Doe dit ook, daar zul je op de lange termijn alleen maar profijt van helpen. En naast het sporten, neem ook voldoende rust. Zorg voor een goede nachtrust en zeker als je je in het eerste trimester misselijk of moe voelt, neem dan ook je rust overdag.

Zwangerschapskalender

Nu we het toch ook het eerste trimester hebben… Weet jij hoe jouw kindje zich vanaf nu gaat ontwikkelen? Waarschijnlijk niet. Een zogenaamde zwangerschapskalender kan je hier mooi bij helpen. Op die kalender wordt er week per week uitgelegd hoe jouw kindje zich ontwikkelt. Maar er wordt ook uitgelegd hoe jouw lichaam zich ontwikkelt. Natuurlijk is dit bij iedereen net even iets anders, maar het mooie is dat het toch in grote lijnen gelijk is en daarom kan een zwangerschapskalender je goed helpen. Je vindt er een digitaal op bijvoorbeeld Klaarvoordebaby.

Ga op zoek naar en verloskundigepraktijk

De verloskundige gaat tijdens de zwangerschap en je bevalling een belangrijke rol spelen. Belangrijk dus dat je iemand vindt waarmee het klikt en waarbij je je op je gemak voelt. Als je weet dat je voor het eerst zwanger bent, ga hier dan ook meteen naar op zoek. Je kunt als je wilt eerst even langs je huisarts voor advies, maar ook op het internet en via reviews kun je heel veel informatie achterhalen. En misschien ken je wel iemand in je familie of vriendenkring die een fijne verloskundige kan adviseren. Je hebt trouwens geen verwijsbrief nodig en je kunt het eerst een vrijblijvend intakegesprek aanvragen.

De eerste echo

Meestal zoek je je verloskundige uit zo rond de zesde week van je zwangerschap, maar ook hierbij is geen goed of fout. Wel is het dus belangrijk om dit op tijd te doen, omdat je op een gegeven moment echo’s wilt laten maken om te controleren of jouw kindje gezond is en de groei verloopt zoals het zou moeten. De eerste echo vindt meestal tussen de 8 en 12 weken plaats. Later volgt nog een zogenaamde 20 weken echo waarbij je ook het geslacht van je kindje kunt zien.

Het blijde nieuws vertellen

Na de eerste echo is het meestal ook een mooi moment om het blijde nieuws met familie en vrienden te delen. Ook hier is natuurlijk weer geen goed of fout, wil je dit al eerder doen of pas later? Dat kan natuurlijk ook. Alleen kiezen de meeste mensen ervoor om het na de eerste echo te doen, omdat er dan al een grote zekerheid van een gezond kindje is. Bovendien is er ook een kans dat je na een week of twaalf al een buikje gaat zien. Echter, jij kiest zelf het moment dat jij het blijde nieuws aan iedereen gaat vertellen!

Hopelijk helpen deze tips voor als je voor het eerst zwanger bent je een beetje op weg. En als laatste tip: probeer vooral zoveel mogelijk van de zwangerschap te genieten!

 

 

 

 

You may also like

Laat een reactie achter