Sinterklaas is natuurlijk hét kinderfeest van het jaar. Het feest waar de meeste kinderen bijna het hele jaar door reikhalzend naar uitkijken. Tegelijkertijd het feest waar ouders soms iets minder enthousiast worden. Zeker wanneer kinderen de leeftijd hebben bereikt dat ze vol spanning elke dag voor de televisie zitten om de Sint te zien. Toch blijft het een prachtig feest. Voor zowel jong als oud. Misschien is dit zelfs wel het allereerste Sinterklaasfeest van jouw kleintje. Tenminste de allereerste keer dat hij of zij echt bewust meemaakt. Je wilt dan natuurlijk wel dat dit een knallend feest gaat worden!
Zodra je kindje naar de peuterspeelzaal of school gaat, kun je er zeker van zijn dat het Sinterklaasthema rond november wordt aangesneden. Zelfs wanneer jij er nog niets over verteld hebt, komen de verhalen echt wel thuis. Vanaf de leeftijd van ongeveer drie jaar beginnen de meeste kinderen in het ‘sprookje’ te geloven. Toch kan dat als ouders best wel even wennen zijn. Want hoe gaat het vieren van Sinterklaas nou eigenlijk in zijn werk? Wanneer zet je de schoen? Welke cadeautjes geef je? In dit artikel beantwoorden we alle mogelijke vragen om dit jaar een fantastisch Sinterklaasfeest te beleven.
Verzamel het hele jaar door alvast cadeautjes
Sinterklaas blijft een duur feest. Zelfs wanneer je het klein wilt houden. Daarom is het goed om het hele jaar door af en toe van aanbiedingen te profiteren en kleine en grote cadeaus te verzamelen. Werp ook zeker regelmatig even een blik in de kringloopwinkel. Hier vind je soms onverwachte schatten die heel leuk op 5 december gegeven kunnen worden.
Bespreek ook van tevoren alvast met je partner of de groep waarmee je Sinterklaas gaat vieren of jullie ook voor jullie eigen cadeaus in de zak doen. Bij veel gezinnen met jonge kinderen is Sinterklaas het moment waarbij ook aan elkaar cadeaus worden geschonken. Doe dan ook al inspiratie voor een Sinterklaas cadeau voor vrouwen, zodat je alvast zeker weet wat je kan vragen of een ander kunt schenken.
Als je de cadeautjes het hele jaar door verzameld, hoef je niet in de laatste weken een gigantische uitgave te doen. Dat voelt financieel gezien een stuk prettiger.
De intocht kijken
Een kennismaking met Sint en Piet mag natuurlijk niet ontbreken. Kijk daarom zeker de intocht op televisie of ga naar een intocht bij jou in de buurt. Zo wordt het verhaal voor je kind nog echter en weet hij of zij ook beter waar over gesproken wordt.
Schoen zetten
De regels met betrekking tot het schoen zetten zijn overal anders. In Nederland is de traditie dat minstens 1 keer per week de schoen gezet wordt. Er zijn ook gezinnen waar dit zelfs elke dag gebeurd, maar waarbij niet zeker is of er ook elke dag iets in zit. Je bepaalt helemaal zelf welke regels je hanteert. Gemiddeld zetten kindjes twee keer per week hun schoen. Hierbij krijgen ze één keer een klein cadeautje (tot 5 euro) en de andere keer wat lekkers in hun schoen.
Pakjesavond
Pakjesavond staat natuurlijk in het teken van de grote zak vol cadeaus. Maak er een gezellige avond. Vol met muziek en natuurlijk iemand die vol enthousiasme een zak met cadeaus bij de voordeur achterlaat. Vergeet niet het gezichtje van je kind te filmen. Dat is namelijk onbetaalbaar!