Home Baby Slaaptips voor je kindje in de zomer

Slaaptips voor je kindje in de zomer

door Just mama
Slaaptips zomer kind baby

Het is weer zomer en de temperaturen stijgen! Het is langer licht en de avonden zijn vaak gezellig druk met barbecues, feestjes en visite. Oh ja, laten we de vakantiereizen ook niet vergeten! Heerlijk natuurlijk, maar de warmere, langere en drukkere dagen hebben wel effect op het energieniveau en het slaapgedrag van je kindje. Dit geldt voor zowel baby’s als voor kindjes die al wat ouder zijn. Daarom is het hoog tijd voor een aantal zomer slaaptips:

Slaaptip 1: Houd vaste bedtijden aan, ook in de zomer

Het is gezellig en je kindje lijkt nog veel energie te hebben. Dan kan het toch geen kwaad om op een zomerse avond je kindje wat langer mee te laten genieten van de gezelligheid? Helaas, dit is geen goed idee! Houd jullie vaste bedtijd gewoon aan, al is het nog zo verleidelijk om je kleintje langer wakker te houden. Een vaste bedtijd is voorspelbaar en zorgt ervoor dat je kindje makkelijk in slaap valt en blijft.

Slaaptip 2: Minimaliseer (zon)licht voor bedtijd

Teveel (zon)licht vlak voor het slapen gaan, zorgt ervoor dat er minder melatonine aangemaakt wordt in het lichaam. Dit stofje is juist belangrijk voor slaap. Wanneer je je kindje voor bedtijd al 30 – 60 minuten in een minder lichte / schemerige omgeving rustige activiteiten laat doen, dan bevorder je slaap. Ook tijdens een bedritueel werkt een schemerige omgeving het best.

Slaaptip 3: Speel veel buiten!

Frisse buitenlucht is het beste middel voor een goede nachtrust. Heerlijk buiten spelen, helpt je kindje makkelijker slapen. Pas wel op met de zon (smeren, smeren, smeren) en pas de activiteiten aan aan de temperatuur.

Slaaptip 4: Sla geen slaapjes over

Vooral tijdens vakanties hebben we vaak drukbezette dagen. Een uitje hier, een excursie daar. Ruimte voor een ochtend- en/of middagslaapje is soms lastig om te regelen en een slaapje overslaan is dan verleidelijk. Toch adviseer ik je wel een slaapmoment te organiseren voor je kleintje. Dutjes overdag is voor sommige kinderen t/m het 3e levensjaar echt wel nodig en ook oudere kinderen hebben hun rustmoment overdag nodig. Kun je het echt niet voorkomen om een slaapje over te slaan? Zorg dan voor een extra vroege bedtijd!

Slaaptip 5: Houd het koel

Ook in de slaapkamertjes lopen de temperaturen hoog op! Zorg ervoor dat je de slaapkamer van je kleine koel houdt door bijvoorbeeld een ventilator te plaatsen. Je slaat direct twee vliegen in één klap doordat een ventilator ook white noise geeft. De omgevingsgeluiden vanuit de tuinen van de buren, worden direct weggefilterd waardoor je kindje nog beter kan slapen. Zorg er ook voor dat je je kindje niet te warm kleed in bed. Werk met laagjes kleding!

You may also like

Laat een reactie achter