29 weken zwanger

De persoonlijkheid begint zich te ontwikkelen

Je baby is al enige zwangerschapsweken bezig met het opslaan van onderhuids vet. Dit zorgt er strakjes voor dat het kindje zijn of haar eigen temperatuur kan regelen. Het kindje groeit niet meer zo snel, in de 29ste week van jouw zwangerschap is hij of zij ongeveer 38 cm lang. Wel is de baby flink zwaarder geworden en weegt nu ongeveer 1100 gram. Een jongetje kan wat zwaarder wegen dan een meisje. Door de opslag van dit onderhuidse vet wordt de huid van jullie kleintje gladder en mooi roze. Jouw kindje zal strakjes blakend van gezondheid de wereld op komen!

De persoonlijkheid en het karakter van de baby beginnen zich te ontwikkelen in deze zwangerschapsweken. Hij of zij heeft al een hele duidelijke gezichtsuitdrukking en je zal aan de bewegingen al een beetje kunnen merken of het een druktemakertje of een rustig kindje is.

Het kindje kan zich nu nog goed bewegen in de baarmoeder. Wel wordt de ruimte steeds krapper. Je zult vanaf deze zwangerschapsweek steeds duidelijker kunnen voelen of het kindje zich aan het omdraaien is. Sommige kindjes vinden dit zo leuk, dat ze maar heen en weer blijven draaien. Meestal gebeurt dit wanneer jij aan het rusten bent. Het zal wat vaker voorkomen dat je niet kan slapen door het gedraai en gewiebel van de baby. Op deze manier wordt jouw lichaam ook vast voorbereid op de gebroken nachten na de geboorte. Wat is de natuur toch mooi geregeld!

29 weken zwanger en nadenken over de bevalling?

In de aanloop naar 30 weken zwanger zijn zul je al meerder malen aan de naderende bevalling gedacht hebben. Het kan ook zijn dat je die gedachte weg probeert te stoppen. Toch gaat het voor iedere zwangere vrouw echt gebeuren: de bevalling. De meeste zwangerschapscursussen zullen je voorbereiden op het moment. En, hoe onwerkelijk het nu nog lijkt, je gaat straks echt baat hebben bij de oefeningen die je nu doet en waar je nu misschien nog een beetje om moet lachen. De verloskundige of gynaecoloog heeft vast al aan je gevraagd waar je wilt bevallen. Thuis of in het ziekenhuis?

Er zijn aanstaande moeders die geen moment twijfelen en al vanaf de eerste zwangerschapsweek weten waar ze willen bevallen. Anderen hebben geen keuze en moeten vanwege hun gezondheid of die van het kindje in het ziekenhuis bevallen. Het heeft allebei voordelen en nadelen. Heerlijk om in je eigen douche te kunnen badderen na afloop. Wat fijn dat al die apparatuur in het ziekenhuis in de buurt was. Lekker na de bevalling naar huis, naar een schone kamer in een schoon bedje, de troep is voor het ziekenhuis. En zo zijn er nog legio redenen om thuis of in het ziekenhuis te bevallen.

Wanneer je er niet uitkomt, geen paniek. De bevalling is hoogstwaarschijnlijk nog een aantal zwangerschapsweken weg. Je hebt nog alle tijd om alle voors en tegens op papier te zetten en hier met anderen over te praten. Uiteindelijk zal het jouw keuze zijn, jij bent degene die moet bevallen en zich dus 100% op haar gemak moet voelen. Denk niet alleen over de locatie na, maar ook over de manier van bevallen. Bijvoorbeeld in bad, op een baarkruk of gewoon in bed. Laat je door de verloskundige of gynaecoloog informeren over de verschillende mogelijkheden.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 30.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.