3 weken zwanger

Het moment

Dan is het zover. Jouw eitje wacht in de eileider en zijn zaadcel is op het juiste moment ook daar aangekomen. Nu smelten jullie cellen samen en komt er een soort omhulsel omheen zodat andere zaadcellen niet meer kunnen binnendringen. Deze derde week van de zwangerschap is de eerste week dat je echt zwanger bent. Dat er echt een klein wezentje in je groeit. Sommigen weten direct dat ze zwanger zijn, maar dat is heel uitzonderlijk. De meesten onder ons zullen nog niet weten dat ze zwanger zijn. Zij zijn zich niet bewust van het kleine meisje of jongetje wat nu in de baarmoeder zal gaan groeien. In deze derde week van de zwangerschap is het geslacht van jouw kindje al bepaald.

Ben ik zwanger?

Zodra je zwanger bent gaat het lichaam hard aan het werk. Na het samenkomen van het eitje en de zaadcel gaan deze richting de baarmoeder. Hier doen ze een paar dagen over. Jouw lichaam gaat ondertussen aan gang met het produceren van progesteron en oestrogeen. Deze hormonen zorgen ervoor dat de baarmoeder klaar is voor de zwangerschap. In de derde week van de zwangerschap wordt er dus al hard gewerkt, zonder dat jij daar iets van hoeft te merken.

Er is een kans dat je aan het einde van week drie of in de vierde week een heel klein beetje bloed verliest. Dit kan een innestelingbloeding zijn. Hier hoef je niet van te schrikken, het bevruchte eitje nestelt zich in de baarmoederwand en hierbij kan een bloedvaatje beschadigd worden.

Misschien voel je je anders dan anders, maar kun je dat gevoel niet thuisbrengen. Als je 3 weken zwanger bent, kunnen de symptomen sterk lijken op die van een aankomende menstruatie. Er bestaan tegenwoordig testen waarmee je al voor de menstruatie kunt testen op een zwangerschap. Maar verstandiger is te wachten tot de vierde week. In week vier van de zwangerschap zou je ongesteld moeten worden en in deze week heeft je lichaam voldoende hormonen aangemaakt voor een zwangerschapstest.

Spanning

Rond week 4 van de zwangerschap is voor velen met een zwangerschapswens een spannende tijd. Dat is heel begrijpelijk. Probeer toch je leven te blijven leven. Blijf de gezonde dingen doen die je hiervoor ook deed. Focus je niet met al je energie op de zwangerschap. Gebruik deze energie voor bijvoorbeeld lichaamsbeweging. In de derde week van jouw zwangerschap kun je gewoon door gaan met sporten. Sterker nog: beweging wordt sterk aangeraden aan vrouwen die zwanger willen worden. Spanning is niet goed voor het lichaam, zeker niet als je zwanger bent.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 4.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.