Trampolinespringen is een leuke bezigheid voor je kinderen. Ze kunnen al hun energie kwijt en beleven de grootste lol. Op de trampoline bedenken ze spelletjes of leren ze zichzelf nieuwe trucjes aan. Ondanks dat de kinderen zich goed kunnen vermaken op de trampoline, is het voor jou als moeder soms wat minder leuk. Ouders maken zich vaak zorgen dat hun kinderen zich bezeren tijdens het springen.
Er zijn gelukkig een aantal manieren om het trampolinespringen veiliger te maken en zo je kind te beschermen. Heb je al een trampoline in de tuin staan of wil je binnenkort een trampoline kopen? Dan vind je hieronder een aantal tips om je trampoline veiliger in te richten.
Monteer een veiligheidsnet voor trampolines
Om te voorkomen dat je kind van de trampoline af valt, kun je gebruik maken van een veiligheidsnet. Het net wordt rondom de trampoline aangebracht zodat je enkel de trampoline kan verlaten door de opening in het veiligheidsnet. Het net is hoog genoeg dat jonge kinderen er niet zomaar overheen kunnen springen. De stevige palen zorgen ervoor dat het veiligheidsnet goed vast zit. Deze palen zijn voorzien van schuimlagen, zodat je kinderen zich niet zullen stoten. Nieuwe trampolines worden standaard geleverd met dit veiligheidsnet. Mocht je dit net nog niet hebben of twijfels hebben over de kwaliteit, dan kun een veiligheidsnet voor trampolines ook los aanschaffen. Bekijk hier alle handleidingen van trampolines.
Een andere tip voor extra veiligheid is om genoeg ruimte rondom de trampoline te houden. In principe kan er niks gebeuren als het veiligheidsnet goed bevestigd is, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Door een meter aan vrije ruimte rondom de trampoline vrij te houden zorg je ervoor dat er geen ongelukken gebeuren als je kind van de trampoline zou vallen.
Een ingegraven trampoline of een bovengrondse trampoline?
Als je een trampoline aanschaft heb je de keuze uit een ingegraven trampoline of een bovengrondse trampoline. Mocht je de ruimte hebben voor een ingegraven trampoline, dan is dit de beste optie als het op veiligheid aankomt. Door de lage hoogte heeft de trampoline een lage instap en blijven je kinderen lager bij de grond. Als een ingegraven trampoline geen optie voor je is, dan is een bovengrondse trampoline met veiligheidsnet een prima optie. Door het net kunnen je kinderen zich niet zomaar bezeren.
Ultieme veiligheid voor je kind: een mini trampoline
Zijn je kinderen erg jong en durf je het nog niet aan om ze op een grote trampoline te zetten? Dan is een mini trampoline een goede optie. Deze kleine trampolines hebben een stuk minder veerkracht en zijn hierdoor veel veiliger. Ook hebben deze mini trampolines vaak een beschermhoes voor de veren, zodat kinderen zich hier niet aan kunnen bezeren.
Je kind kan zo dus trampoline springen zonder dat er ernstige ongelukken kunnen gebeuren. Toch wel een blessure opgelopen? Dan kan een kinderfysiotherapeut jouw kind helpen om daar vanaf te komen!
Tot slot kun je deze trampolines binnen neerzetten zodat je je kind extra goed in de gaten kunt houden. Als je kind eenmaal gewend is aan de mini trampoline zou je over kunnen stappen naar een grotere trampoline in de tuin.