Home Ouders 5 gewoontes die voor uitputting zorgen bij moeders

5 gewoontes die voor uitputting zorgen bij moeders

door Just mama
Uitputting bij moeders

Als personen, maar zeker als moeders, maken wij ons vaak zorgen. Als een vrouw moeder wordt, zullen haar relaties, (professionele) identiteit en zelfbeeld nooit meer hetzelfde zijn. Kinderen krijgen transformeert je leven compleet.

Waar wij moeders) ons veel zorgen over maken op dagelijkse basis:

  • of we het wel goed doen
  • of we alles gedaan krijgen wat we denken allemaal te moeten doen
  • of we een goede moeder zijn
  • hoe we alles harmonieus en soepeltjes kunnen houden

En alles wordt direct opgeslagen in de hersenen. Die maken nieuwe verbindingen aan van ‘nare ervaringen’. Er worden processen gestart en stoffen aangemaakt om met de veranderingen om te kunnen gaan. Dit is een stressreactie en normaliter een goed mechanisme als je echt in actie moet komen. Maar in combinatie met de drukte, stress en haast van alledag, is het teveel. Dat merk je aan als je niet uitgeslapen opstaat, je snel geïrriteerd bent en vaker klachtjes krijgt. Daar baal je dan weer van… wat leidt tot negatieve gedachten. Je gaat de dingen sneller somber inzien! Piekeren leidt tot piekeren. Een logische en biologische reactie.

5 gewoontes die (bio)logisch voor uitputting zorgen

De kwaliteit van je gedachten is van groot belang voor de aanmaak van goede stoffen in je lichaam! Gelukkig kun je de kwaliteit grotendeels beïnvloeden door in te zien en los te laten door welke gedachten je zorgen baren (en je slecht laten voelen) en je te richten op datgene waar je blij van wordt. Want van positieve dingen/gedachten krijg je een andere uitwerking (en dus wel energie!)

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan; het vergt oefening en geduld. We zijn onderhevig aan de druk van onze opvoeding, systemen en regels in de maatschappij, relaties enzovoorts. Maar als je ermee gaat oefenen, merk je dat er verschil is. Meditaties kunnen hier bijvoorbeeld bij helpen. Ook scheelt het om te weten dat we helemaal geen foute keuzes maken waarover we constant zorgen zouden moeten hebben! Het zijn leerprocessen en mooie kansen om te worden wie we werkelijk willen zijn. Wat je van ‘foute’ dingen kunt leren is hoe je het WEL zou willen hebben in je leven. En daar kun je aan werken.

Vermijd de volgende 5 gewoontes die voor uitputting bij moeders zorgen zoveel mogelijk:

Denken dat alles je overkomt en je er geen invloed op hebt

Kom in contact met de keuzes die passen bij wie je werkelijk bent, wat jij wilt en ga er actief voor!
Dat kan zijn dat je graag elke dag opgewekt bent. Formuleer voor jezelf een gewenste uitkomst (bv opgewekt wakker worden) en werk daar dagelijks aan.

Negatieve gedachten serieus nemen

Zorg dat je de momenten dat het goed gaat koestert en als opsteker gebruikt
Dat gaat nooit lukken, ik heb weer een rommel, ik vergeet constant dingen, ik kan dat niet, ik doe alles fout…’ Herken je dat? Weet dat het gedachten van het reptielenbrein (instinctief) zijn en je niet zullen helpen de dingen anders te doen. En jij BENT niet die gedachten.

Bij stress je zelfzorg (nog meer) vergeten

Zorg dat je een structuur en ritme hebt van opbouwende (voedings)gewoontes
Als je het een en ander niet echt goed op de rit krijgt heb je waarschijnlijk geen reserves meer over. Vul ze aan met gezonde voeding, voldoende en goede slaap, supplementen en tijd voor jezelf (ontspanning!)

Dingen uit verplichting doen, maar waar je geen zin in hebt

Durf de moedige beslissingen te nemen die jou en je gezin ten goede komen
Dit geeft onbewust de verkeerde stoffen af aan je lijf dus ga na wanneer je dat doet. Begin met een kleine verandering, een eerste NEE om verschil te maken (en te voelen!).

Enkel gericht zijn op hoe alles perfect (door) zou moeten lopen

Geef ruimte aan het wennen van je rol en processen in het leven
Is het nodig om alles te kunnen? Alles perfect te doen? Overal verantwoordelijk voor te zijn? De weg naar perfectie is oneindig; het is nooit goed dus bereik je nooit een doel en een tevreden gevoel. Richt je op dat wat je kunt veranderen en laat los wat je niet kunt veranderen.

Kortom; Neem tijd voor jezelf, focus op een gewenste uitkomst en je zult minder Zorgen Baren en Ervaren.

Ik weet dat het zo werkt dus zodra ik iets voel geef ik het tijd. Soms moet ik die tijd per direct nemen. Dat betekent concreet; afspraken afzeggen, zelfzorg verbeteren, zorgen delen met iemand, er even uit en relativeren. Vooral relativeren! Dat verdrijft de zorgen. En dan gaat het snel beter. Instante biologische reactie in mijn hoofd en lijf. En soms moet er even iets in de wacht. Parkeren. Ik zorg dan dat ik wel even wegga van de situatie (die ik erger aan het maken ben;)

En jij?

Hoe zit dat bij jou? Neem jij de tijd voor beleven van emoties en relativeren? Of ga je maar door? Alleen hier bij stilstaan kan je al (op weg) helpen. Bekijk ook eens onderstaand boek!

You may also like

Laat een reactie achter